Politika

RATNI ZLOČINAC RAZOČARAN: Karadžić tužio vladu Velike Britanije

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (79) koji služi doživotnu zatvorsku kaznu u zatvoru Albany na otoku Wight u Velikoj Britaniji nedavno je odlučio tužiti vladu Ujedinjenog Kraljevstva zbog nečovječnog postupanja prema njemu, piše Daily Mail.

Žali se jer mu nije dopušteno da u ćeliju unese prijenosno računalo, a zbog kršenja ljudskih prava traži od vlade da mu isplati 50.000 funti (58.000 eura). Također tvrdi da mu je zabranjeno komunicirati na materinjem srpskom jeziku.

Prošle sedmice pojavio se na sudu putem video linka kako bi tužio državnu sekretarku za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Prije tri godine Karadžić je iz Nizozemske prebačen u Britaniju na izdržavanje kazne.

Daily Mail podsjeća da je Karadžić odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubojstva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Povezani članci