Politika

RADOJIČIĆ RUŠI DODIKA: Isključenje iz SNSD bi mogao biti motiv više

Očekivano, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik isključio je iz stranke bivšeg gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića. Taj potez jasno ukazuje da Dodik više ne vjeruje ni ljudima oko sebe i da se plaši unutarstranačkog prevrata.Jedan od onih koji bi mogao imati snage za to je upravo Radojičić.


Nakon odluke Milorada Dodika nije bilo neke ozbiljnije reakcije od strane Radojičića. Kratko je prokomentarisao da već više od godine nije aktivan u politici.

Čini se da mu je presudila informacija koju je u javnost plasirao novinar Slobodan Vasković, o navodnoj prepisci njega i Srđana Amidžića. Nakon te informacije mediji su se raspisali o mogućem bijegu Dodika iz BiH u Hrvatsku, a navodno Radojičić je planirao da sa svojom ekipom dođe u izborni štab SNSD-a i počne okupljati ekipu koja bi smijenila Dodika.

Za one koji priželjkuju pad Dodika unutar SNSD-a vijest o isključivanju Radojičića bi mogao biti poticaj za njega da se opet aktivira.Dodik je poražen i oslabljen, nalazi se u teškoj situaciji, okružen frakcijama unutar stranke i nepouzdanim koalicionim partnerima, tako da je sada prava prilika da Igor stavi tačku na sve to. Prilika je da aktivira svoje strukture unutar stranke, te da ponovo organizuje onu svoju nekadašnju socijalističku partiju (DSP – Demokratska socijalistička partija). Siguran sam da bi se većina opštinskih odbora SNSD-a podijelila, kao i da bi neki kompletni odbori pristupili ovoj novoj, odnosno staroj partiji.

Već odavno je javna tajna da je veliki broj najbližih saradnika Dodika nezadovoljan. Među njima je Nebojša Radmanović, Milan Tegeltija, pa čak i Željka Cvijanović za koju se pisalo da je išla u SAD kako bi je spremili za preuzimanje stranke. Za to bi idelana scenario bio njena pobjeda u utrci za Predsjedništvo BiH, a poraz Dodika od Jelene Trivić. Za sada Dodik se izvukao, ali nezadovoljstvo je samo poraslo.

Ne treba zanemariti činjenicu kako su Dodika na vlast doveli amerikanci, a kako oni rade logično je da se smijeni u „demokratskoj“ proceduri. Ako ne uspije na izborima, onda je stranački puč najbolje rješenje.

Radojičić važi za umjerenog političara, socijaldemokratu koji bi mogao stvoriti političku opciju po uzoru na SNSD s početka njegovog rada, a koji je obećavao. Ovo je prilika za Igora da se vrati na političku scenu i to na velika vrata. Bez kompromitovanog SNSD-a koji se, poslije svega, definitivno ne može reformisati.

Da među ljudima postoji raspoloženje pokazatelj je i rezultat Pokreta za domovinu kao multietničkog projekta, a posebno broj glasova koje će osvojiti potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Pokazat će se da su za njega glasali i Srbi iz RS-a.

Za stvaranje nove ljevice u RS-u Igor Radojičić po mišljenu mnogih ima kapacitet, pitanje je samo da li on to zaista želi. Ako je vjerovati Vaskoviću jeste, jer u porukama jasno stoji da će Radojičić od Srbije „tražiti zaštitu za njemu bliske ljude, a ostali nek se jebu“.

- Kada preuzmem stranku idemo jako raditi, za četiri godine vraćamo Banja Luku, navodno je napisao Radojičić.

Plan da se već u izbornoj noći napravi prevrat je propao, ako je postojao. Sada je Dodik dao Radojičiću argumente da se zaista aktivira ako želi biti politički faktor.

Povezani članci