Politika

PROFESOR KOMŠIĆ UPOZORAVA: Nema više trećeg entiteta, sada Bakir govori o legitimnom predstavljanju

Profesor Ivo Komšić gostovao je u programu Face TV kazavši kako ovdje niko neće koristiti oružje, te "kad narod dovedete u kolektivnu paranoju, onda su ti prve komšije neprijatelji".

-Svjetska geopolitika se malo drugačije razmjestila u odnosu na dosadašnje stanje! Imamo tri jasne geopolitike: euroatlantska; rusko-srpski svet; euroazijska geopolitika, koja je zasnovana na ideji pravoslavnog i islamskog svijeta i zato je Balkan u njenoj zoni interesa! Svaka geopolitika želi da formira svoju zonu moći! Strategija rusko-srpskog sveta može se uklopiti u euroazijsku! Naši problemi nastaju, jer su sve tri strategije u sukobu! Nakon preslagivanja u svijetu, zemlje NATO-a i EU imaju jasnu politiku i traže od HDZ-a da slijede put euroatlantskih integracija i to vrlo ozbiljno!

Čović se distancirao od Dodika! To je zbog pritiska! Imamo i bošnjačku politiku koja je razdijeljena! I SDA je promijenila svoju politiku; nikada nije bila protiv Amerike i EU! Sad vode kampanju protiv Evrope, žele se distancirati od SAD-a i EU! Ovo što se zove euroazijska strategija – to je tursko-ruski blok! Erdogan je Tursku potpuno odvojio od interesa EU! U SDA su otvoreno govorili da se okrenu Putinu! To nije u interesu Bošnjaka!

Zna se gdje se ide na Istok – u totalitarni sistem! Napuštamo američku politiku! Naše političke stranke srušile američku strategiju prema BiH! Srpska politika u RS-u se vratila na Karadžićevu RS, zločinačku! Washingtonski sporazum je postignut da bi se neutralizirala Herceg-Bosna i Karadžićeva RS! Američka strategija je bila  da se napravi savez koji će osigurati snažnu Federaciju BiH! Federacija se opstruirala osam godina! Neće niko koristiti oružje ovdje! Završeno je to! Ide se na političke pritiske! Imate Hrvate koji su za euroatlantske integracije! Zato je važno održati HDZ! Visoki predstavnik može postaviti novu političku osnovu da bi se sprovela američka strategija! Visoki predstavnik donosi odluke koje su sumnjive, ali ja gledam kakva je njegova globalna uloga! Omogućio je da se konstituira vlast, poštovali su se neki demokratski principi! HDZ mora konačno imati pozitivniju ulogu! Nema više legitimnog predstavljanja, trećeg entiteta! HDZ nije dobio ništa više nego što je imao! Sad Bakir govori o legitimnom predstavljanju! Legitiman je onaj ko je izabran po zakonu!

Dodik je svoju strategiju temeljio na tome da samo RS funkcionira! Zloupotrebljavao je to stanje u Federaciji! Dodik je blokirao državu, a Federaciju HDZ i HDZ – SDA! 1994. se išlo ka uniji triju republika! Tokom pregovora u Washingtonu, američki državni sekretar nam je rekao da je Federacija BiH strateška osnovica američke politike na Balkanu! Srbi nisu htjeli doći, nisu htjeli državu! Miro Lazović je pitao šta ćemo sa Srbima! “Mi ćemo Srbe ugurati u Federaciju, vi ne brinite!” Nije bilo spomena da će nastati RS! Nema reakcije na Dodikovu posjetu Rusiji, jer znaju da je to samo obična fraza! Dodik nema nikakve moći da odjavi Dejton i  poništi anekse! Nema moć da uništi državu! On samo hoće da radikalizira Bošnjake! To je njegov osnovni cilj! Da usmjerava ka rusko-srpskom svetu ili euroazijskom svijetu! Čudim se da nema reakcije sa bošnjačke strane!

Ja sam optimističan! Amerikanci, EU i NATO ne mogu odustati! Pogledajte gdje je pomaknuta granica NATO-a! Ona je sada na Crnom moru! Mi smo duboko u EU i NATO-u, geografski! Ovdje mora pobijediti jedna geopolitička strategija, a to je euroatlantska! Ovdje veliku ulogu ima federalna vlast! Tu nemaju Dodika! Ona nas pomjera ka EU! Schmidt izlobirao pregovaračke procese u Briselu, ne bh. političari! Postoji mogućnost da Dodik prodaje pozicije! Možda mu trebaju pare! Možda kupuje to! Možda je tražio i od Putina pare! I od Mađara je tražio nešto sitno! Možda radi naveliko! Ne može se tako suludo srljati u propast bez nekog cilja i interesa! Najviše me čudi dio bošnjačke politike koji se okrenuo protiv EU i Amerike! Narod je očajan! Kad narod dovedete u kolektivnu paranoju, onda su ti prve komšije neprijatelji: Hrvatska, Evropa, Amerika, Britanija! To je opasna politika, kazao je Komšić.

Povezani članci