Politika

PRELETAČI, ILI TROJANSKI KONJI: Igra li se Kukić sa SDA u TK

Senad Alić i Jakub Suljkanović su prije dvije sedmice napustili Pokret demokratske akcije i priključili se parlamentarnoj većini koju je okupila SDA u Tuzlanskom kantonu. U Skupštini TK djeluju trenutno kao nezavisni poslanici.

Da li je to zbilja tako? Kako piše  Balans.co.ba njihovi izvori tvrde da je u pozadini igranka ova dva zastupnika i samog vrha stranke sa SDA, da bi se dobio Alić kao siguran delegat u Domu naroda u korist Pokreta demokratske akcije i Osmorke kojima je u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, svaka ruka zlatna vrijedna.

„To su stvari koje su jasne svakom ko razumno misli. Kukić je čovjek koji je stvorio Alića, koji mu je dao sve u proteklih 20 godina, koliko je Alić u politici. Ista situacija je i sa Jakubom Suljkanovićem. Ovdje je na sceni igra, da Alić uđe u Dom naroda. Vrijeme će pokazati da je ovo ovako“ – tvrdi naš izvor, koji, razumljivo je, želi ostati anoniman.

Alić je nakon napuštanja PDA izjavio da je nezadovoljan izbornim rezultatom PDA i vođenjem stranke od strane predsjednice PDA Elzine Pirić.

Postavlja se pitanje zašto Alić nije reagovao ranije i iskazao nezadovoljstvo jer je i sam bio na rukovodećim pozicijama unutar stranke, kao i Suljkanović koji je bio predsjednik Glavnog odbora PDA BiH. Ako se vratimo tri mjeseca unazad i prisjetimo se šta je Alić govorio o Elzini Pirić, vidjet ćemo da netrpeljivosti nije bilo.

Štaviše. „Čestitam ženi, dami, koja u posljednjih nekoliko mjeseci doživljava strahovite napade medija i portala koji misle da se ona ne zna boriti sa tim, ona to zna. Ona je prva predsjednica neke političke stranke u BIH. Ona je Elzina Pirić“ – kazao je Alić u septembru ove godine.

Slično je Alić govorio u superlativima i za Mirsada Kukića, osnivača PDA.

Jakub Suljkanović je prilikom formiranja PDA 2018. godine, a nakon napuštanja SDA, dao zanimljivu izjavu koju citiramo: „Onaj koji pobjeđuje nikad ne odustaje, onaj koji odustaje nikad neće pobijediti“.

Da li je u pitanju igra Kukića i pomenutih zastupnika sa SDA, pokušali smo provjeriti u Pokretu demokratske akcije. Iz centrale stranke su nam kazali da ne žele komentarisati ove navode.

Simptomatično je i to da su Alić i Suljkanović, zvanično, još uvijek članovi PDA. Je li najjača stranka u TK, izvarana i prevarena, pokazat će glasanje u Domu naroda. Može li SDA vjerovati Aliću i Suljkanoviću, imajući u vidu dosadašnja iskustva, jasno je k’o dan.


(Balans)