Politika

PORUKA ISPOD RADARA: SAD razočarale SDA

Lider SDA Bakir Izetbegović udarna je igla koja ovih dana buši balon uspjeha i konkretnih rezultata vlasti u Bosani i Hercegovini po pitanju evropskog puta.

Nakon što je razotrkiveno da je SDA zajedno sa svojim satelitima ustvari bila nesposobna napraviti bilo kakav napredak u zadnjih deset godina, Trojka je uradila više - kako reče predsjednica Evropske komisije - za jednu godinu.

 Izetbegović je to ponovo komentirao u intervjuu za BHRT, kazavši da oni skloni sarkazmu kažu da su za evropski put BiH uradili više Milorad Dodik i Vladimir Putin.

Izetbegović naravno ovim pokušava umanjiti značaj same odluke i priznati da je to rezultat nove politike, pa pod izlikom sarkazma govori da nam je Evropska unija poklonila pregovore zbog geopolitičkih okolnosti.

U međuvremenu, jučer je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država brutalno odgovorila na nove rušilačke poteze Milorada Dodika. U jednom dijelu saopćenja mogao bi se prepoznati i sam Izetbegović.

Naime, Ambasada SAD je istakla da je Dodik pokazao da mu nije stalo do ljudi koji žive u BiH i da riskira evropski put zbog svojih ličnih finansijskih interesa.

 A onda su provukli rečenicu koja se može tumačiti kao odgovor na Izetbegovićev “sarkazam”:

“Napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku”.

Dakle, vlast u BiH uspjela je napraviti pomak uz teg koji se zove Dodik, a EU nam nije poklonila ništa kako to Izetbegović priželjkuje, jer upravo to razotkriva njegovu nesposobnost u vlasti.

Povezani članci