Politika

NAJAVE IZ VLADE F BIH: Povećanje minimalca, ali i cijene struje

Federalni premijer Nermin Nikšić nam u rukavicama najvljuje neophodnost poskupljenjka struje. razlog je veliki gubitak Elektroprivrede BiH. U toj firmi plaće su iznad prosjeka i u njih se dirati neće. Spašavat će ih građani koji već godinama čekaju da im vlast osigura veći minimalac. Nikšić tvrdi zakoni su spremni, a njegov stranački kolega i potpredsjednik Vlade Vojin Mijatović je konkretniji.

Prognoza premijera Nikšića je da će do kraja godine gubitak Elektroprivrede biti 80 miliona KM. Taj gubitak najlakše je nadoknaditi iz džepa građana.

– U svakom slučaju trenutno imamu takvu cijenu kakvu imamo, koja je više nekakvog socijalnog karaktera. I koja je iz tog aspekta držana zbog naših građana, zbog recesije i inflacije koju imamo. I ako dođe do povećanja o tome ćemo morati dobro raspraviti, ali već imamo neka iskustva iz mog prvog mandata. Kada je došlo do povećanja cijena električne energije da smo zaštitili najugroženije kategorije stanovništva, njima nije bila ta cijena. Ako dođe, moramo naći način da zaštitimo te ljud, istakao je Nikšić.

Već duže vrijeme enregetski lobi zagovara povećanje cijena struje od člega će objektivno najviše koristi imati privatni proizvođači. Veća cijena struje je novi udar na građane pa se moralo progovoriti i o konačnom povećanju najniže plaće u F BiH koja je uzgred rečeno manja nego u RS-u.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kaže da je Vlada pri kraju sa setom zakona fiskalne reforme.

- U ponedjeljak bi trebali da imamo sesiju završnih sastanaka radne grupe, da to uobličimo u prijedloge. Uglavnom su rješenja završena - radimo na tehničkim rješenjima. Imali smo već jedan sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca gdje smo im otprilike rekli u kom pravcu idemo, gdje su i oni upoznati oko tih detalja i moram reći da su jako pozitivno reagovali na to. Naravno, to je tek prvi korak, kad mi završimo moramo onda napraviti sastanak i sa predstavnicima socijalnih partnera, zvaničan sastanak sa Udruženjem poslodavaca, sa sindikatima, sa zajednicom opština i gradova. Naravno, da upoznamo medije i onda da idemo prema Parlamentu. Bez rješenja u Parlamentu, bez usvajanja zakonskih rješenja Vlada ne može praviti nikakvu konkretnu reofrmu, naglasio je Nikšić.

Precizniji je bio potpredsjednik Vlade F biH Vojin Mijatović.

- Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja – rekao je Mijatović "CORE Days 2023: Growing Smart and Green - Local, Regional, European", koja je u utorak otvorena u Kotoru.

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović kaže da je minimalna plata od 1000 KM pod ovim uslovima kakvi danas jesu - neodrživa i nemoguća misija.

- To bi zaista imali najmanje 50-60 hiljada radnih mjesta manje, ali ako pogledamo to u paketu, da upakujem skupa sa smanjenjem doprinosa, skupa sa nekim drugim podsticajima - mislim da je to nešto što bi se moglo dostići. Naravno, i tu bi trebalo predvidjeti neke izuzetke u različitim slučajevima, ali mislim da je to nešto što bi se moglo dostići, kaže Smailbegović.

 

 

Povezani članci