Politika

PARE NISU PROBLEM, PARA NEMA: Ništa od predstavništva RS u Mađarskoj

Ministar za europske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić kaže da su predstavništva u svijetu ispunila svoju ulogu i RS je imala korist od njihovog rada.

"Međutim, ja sam stava da uvijek može i mora bolje, pa je moja ocjena solidna četvorka. Nedavno smo radili reviziju njihovog rada, nakon čega su mnoge stvari utegnute. Specifičnost je da predstavništva djeluju u različitim zemljama i samim tim u različitom obimu, pa sa te pozicije ne možemo govoriti o tome koja su aktivnija, a koja nisu", kaže Klokić  u intervjuu Glasu Srpske.

On dalje navodi da su u Grčkoj prvi put plasirali proizvode iz RS-a, a u Beču organizuju obuke za izvozno orijentisane privrednike s ciljem povezivanja sa austrijskim privrednicima.

"Njemačka kompanija MUBEA odabrala je baš Republiku Srpsku za svoju investiciju, kojom u narednih 10 godina želi da zaposli oko 800 radnika i uloži više od 45 miliona evra. To ne bismo mogli da postignemo bez pomoći predstavništava", navodi Klokić.

Što se tiče ranije najavljenog osnivanja predstavništva Republike Srpske u Mađarskoj, Klokić kaže da se nije odustalo, samo je trenutno stavljeno ad akta.

"Кada procijenimo da je pravi trenutak, to ćemo svakako uraditi. Saradnja Srpske i Mađarske je odlična. Nedavno smo kao vlada prihvatili zajedničku izjavu o saradnji sa vladom Mađarske, a koja podrazumijeva jaču međusobnu saradnju između institucija i privrednih subjekata RS i Mađarske. Stvari idu u pravom smjeru, samo treba malo strpljenja", rekao je Klokić.

Povezani članci