Politika

OSMORKA SKIDA OSMICU: Cijena za to je već plaćena, Nešić i Dodik su dio igre

Elmedin Konaković je prije 15-ak dana najavio brzu smjenu aktuelnog direktora OSA-a Osmana Mehmedagića i izbor novog „poštenog i vrijednog“ kandidata na njegovo mjesto. No, to nije moguće izvesti (olako obećanom) brzinom kojoj je sklon lider NIP-a. Za izbor  novog direktora OSA-a nužno je provesti procedure koje mogu trajati nedjeljama, pa i mjesecima.

Osmorci se žuri jer prema dobro upućenim informacijama iz OSA nova vlast ima problem jer novoizabrani ministri odbrane i sigurnosti Zukan Helez i Nenad Nešić te direktor Službe za poslove sa strancima  Žarko Laketa dok je direktor OSA Osman Mehmedagić neće dobiti dozvolu za pristup tajnim podacima.

Upravo zbog toga postoji sumnja da je nedavno imenovabnje Žarića bilo nezakonito jer je pravosnažno presuđen za zloupotrebu položaja dok je bio policajac.Laketa, tadašnji inspektor u nevesinjskoj polciji kao prvooptuženi i Slobodan Pudar, kao drugooptuženi proglašeni su krivim za zloupotrebu pložaja i ovlaštenja. Optužilo ih je Opštinsko javno tužilaštvo u Nevesinju jer su pet godina ranije (1996.) omogućili nezakonito izdavanje saobraćajnih dokumenata izvjesnom Miladinu Sušiću iz Gacka za registrovanje kamiona TAM.

Ova pravomoćna presuda koja mu je izrečena na „domaćem terenu“ u Nevesinju prije 20-ak godina bila je, sve do prošle nedjelje, eliminirajući faktor za izbor na bilo koju dužnost koja podrazumijeva sigurnosne provjere. Odnosno nedostupna mu je bila svaka funkcija koja zahtijeva dozvolu za pristup podacima sa oznakom „vrlo tajno“.

„Služba za poslove sa strancima je upravna organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti u kojoj se proizvode, distribuiraju i primaju tajni podaci za šta je certifikovana od strane Državnog sigurnosnog organa“, navodi se u jednom dokumentu/instrukciji državnog Inspektorata koji je proslijeđen Vijeću ministara BiH prije izbora Lakete. 

Iako je na konkursu za funkciju direktora Službe za poslove sa strancima objavljenom prošle godine Žarko Laketa bio najbolje rangirani kandidat, tadašnji ministar sigurnosti Selmo Cikotić, na preporuku Komisije koju je on imenovao, nije Vijeću ministara predložio njegov izbor iz navedenih razloga (pravomoćna poresuda, neposjedovanje dozvole za pristup tajnim podatcima...)

No, te okolnosti nisu pokolebale Cikotićevog nasljendika Nenada Nešića da predloži Laketu, ali  ni njegove kolege u Vijeću ministara BiH da ga jednoglasno izaberu na funkciju direktora Službe za poslove sa strancima. Prema svjedočenjima nekih ljudi koji su prisustvovali sjednici Vijeća minstara BiH, jedan od ministara Srba je prijetio blokadom rada te insitucije ukoliko Laketa ne bude izabran za direktora. Nakon toga, čuvajući mir u nestabilnoj kući, svi su glasali za Nešićev prijedlog i time saučestvovali u nezakonitom imenovanju.

Valjda tako mora biti kada se za ministre predlažu osobe sa pravosnažnim presudama, ili koje se dovode u vezu sa kriminalom iz SKY aplikacije. To SIPA kojom rukovodi Dodikov kadar nije bilo prepreka da isti prođu sigurnosne provjere prije imenovanja. 

U slučaju da aktuelni direktor OSA-e bude smijenjen prije nego što bude izabran njegov nasljednik, za tu dozvolu/certifikat bi bio nadležan njegov zamjenik Risto Zarić, donedavni savjetnik Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Zašto su ministri Elmedin  Konaković i Edin Forto glasali za izbor Žarka Lakete? Da li je riječ o neznanju, neinformiranosti, ili o nečemu još gorem i opasnijem: da oni očekuju da će se drugi ministri na isti način solidarizirati sa njihovim kadrovskim rješenjima čak i ukoliko ona nisu u skladu na zakonom?

To nas vraća na slučaj direktora OSA. U slučaju da aktuelni direktor OSA-e bude smijenjen prije nego što bude izabran njegov nasljednik, za tu dozvolu/certifikat bi bio nadležan njegov zamjenik Risto Zarić, donedavni savjetnik Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Pretpostavlja se da on ne bi bio prepreka za izdavanje potrebnih dozvola za pristup tajnim podacima spornim osobama u vlasti i sigurnosnim agencijama.

Povezani članci