Politika

OSMANČEVIĆ BRANI RADNIKE: Par cipela iz BiH se prodaju u Švedskoj za trećinu mjesečne plate onoga ko ih napravi

U SDP-u ima kandidata za predstojeće izbore koji misle na radničku klasu koja bi trebala biti nosilac ideje socijaldemokratije.Riječ je o Edinu Osmančeviću koji je komfor života u Švedskoj odlučio zamjeniti za borbu u okviru Pokreta za državu. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

Moji roditelji su bili radnici na što sam ponosan! I sam se tako osjećam jer tu pripadnost ne određuje koliko fakulteta završiš!

Tu pripadnost određuju naše moralne vrijednosti i osjećaj solidarnosti da pripadaš grupi koja prodaje svoju radnu snagu na tržištu rada i društvena odgovornost prema toj kategoriji ljudi.

 Položaj radnika na tržištu radne snage u BiH je katastrofalan , posebno radnika u tekstilno-obućarskoj industriji. Nepovezan radni staž, neisplaćene plate, neisplaćene obaveze prema fondovima zdravstvenog i penzionog osiguranja, neplaćeni prekovremeni rad, otežano korištenje prava na godišnji odmor, nemaju slobodne dane za vrijeme praznika, neadekvatno je riješen status radnica u trudnoći, strah od odlaska na porodiljni dopust, samo su neki od problema sa kojima se sureću radnici i radnice širom naše države. Pored toga što im pravo na rad nije zagarantovano Ustavom, suočeni su sa brojnim nabrojanim i drugim poteškoćema. Sindikati procjenjuju kako oko 300 hiljada radnika čeka posao.

Mnogi strani ” investitori” osnivaju kompanije u BiH bez zaposlenih zbog niskih poreskih stopa od svega 10 %. Čak 1.838 firmi u bh. entitetu Republici Srpskoj u 2021. godini nije imalo zaposlenih, ali to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobitkom od gotovo 170 miliona KM. Porez na dobit od 10 odsto nema nijedna zemlja EU, to je nešto što se tamo kreće od 20 do 50 odsto, a imaju i progresivne stope.

Švedska firma Kavat koja proizvodi cipele plaća naše radnike u Novom Travniku 500-600 km neto . Menadžment ove firme pokazuje nam peticiju radnika kojom se ”odriču” sindikalnog organiziranja “ što je tragikomično. Za to vrijeme cipele koje se proizvedu u N. Travniku se prodaju za najmanje 200 km na zapadnom tržištu!

BiH je oaza za pranje novca i pravljenje extra profita neodgovornih poslodavaca!

Dragi moji radnici! Naši preci su bili hrabri i odvažni borci koji su digli glas protiv izrabljivanja radničke klase! Nama poslodavci ne smetaju, nama treba odgovorna socijalna politika prema radniku i održiva ekonomska politika! Poslodavci su dobrodošli ali ne kao eksplatatori već kao društveno odgovorna pravna lica! Nama ne smeta profit firme , nama smetaju extra profiti ostvareni zahvaljujući enormnoj dobiti i iskorištavanju radničke klase!

Jačajmo naše sindikate, udružujmo ih, razbijajmo granice između njih na svim nivoima i borimo se za ravnopravniji položaj radnica i radnika u društvu!

Povezani članci