Politika

ODJEKNULA PORUKA IZ ŠVEDSKE: Ugledni Banjalučanin prozreo namjere Dodika i Stevandića

Portalu Ljudski.ba javio se Edin Osmančević, ugledni Banjalučanin sa švedskom adresom, koji nam je pojasnio kako funkcioniraju politika i pranje novca!

Gotovo čitav moj radni vijek proveo sam u bankovnoj branši radeći u više banaka Švedske gdje sam se bavio prevencijom pranja novca.

Pranje novca je proces kojim se novac koji potječe od kriminalnih aktivnosti pokušava prikazati zakonito stečenim.

To je međunarodna pojava koja se često proteže i preko državnih granica. Pranje novca uključuje novac od zločina povezanih sa drogom, trgovinom ljudima i krijumčarenjem ljudi, poreznim prijevarama, pljačkama, zlouporabama, trgovinom oružjem, davanjem i primanjem mita itd, kazao je Osmančević.

Osjećam dužnost i obavezu da bh. javnosti objasnim komediju koju danas serviraju Dodik i Stevandić “zatvarajući svoje bankovne račune “.

Stavljanje “crnolistaša” na crnu listu američkih sankcija konačno daje efekat!

U međunarodnom platnom prometu mogu da egzistiraju ozbiljne banke i financijske institucije čiji servis i usluge ne smiju biti platforma kriminalcima i peračima novca da se bogate!

To u praksi znači da bi se spriječilo korištenje banaka za pranje novca i finansiranje terorizma, zakoni su uvedeni u skoro cijelom svijetu.

Finansijski zakon je baziran na Četvrtoj Direktivi EU o sprečavanju pranja novca koja propisuje da su sve finansijske institucije unutar EU obavezne sprečavati pranje novca. Zakon, također, obuhvata kompanije i profesionalce izvan finansijskog sektora kao što su računovođe, advokati,  političare.

Dakle bh. banke su kratko rečeno otkazali Dodiku, Stevandiću i drugim “crnolistašima“!

Dodik je zato  pozvao sve  "crnolistaše" iz RS-a da ugase sve svoje račune u bankama a ko biva Stevandić se prvi javio? A jel to on imao neki izbor?

Pod isprikom “srbovanja“ a u stvari braneći svoje zlatne dvorce “crnolistaši” će i svoj vlastiti narod vratititi u feudalizam! Šta će im internet, bankovne kartice i krediti!

Nadam se da su Dodik i “crnolistaši” našli dobre i sigurne trezore gdje će sada deponirati svoj keš a ne bi bilo zgoreg da finansijska inspekcija BiH provjeri njihovo porijeklo novca!

Počelo je, počelo, poručio je Osmančević.

Povezani članci