Politika

NOVOGODIŠNJI IZAZOV POLITIČARIMA U FBIH: Penzioneri pozivaju na razum, dječiji doplatak neizvjestan

Pred parlamentarcima u F BiH je veliki izazo, jer penzioneri u Novu godinu ulaze sa velikom neizvjesnosti.. Zbog činjenice da je teško očekivati imenovanje nove Vlader F BiH tokom januara otvoreno je pitanje ne samo povećanja penzija, već i njihovog smanjenja na nivo iz januara ove godine.

Premijer Vlade F BiH Fadil Novalić pozvao je parlamentarce da usvoje budžet za narednu godinu koji je pripremila njegova vlada. Kao glavni razlog premijer navodi brigu o penzionerima kojima je planirano povećanje penzije od 11 do 15 posto.

- Dogovorili smo se čak i ta akontativno isplaćujemo ukoliko to Parlament odluči. Znači za takvo povećanje morate imati povećanu stavku u penzionom fondu koja je predmet novog budžeta. S druge strane, ako ne bude bilo budžeta mi moramo budžet usvojiti u obliku privremenog finansiranja, a to znači da možemo samo finansirati u obliku u kojem smo prvi kvartal prošle godine. A tada penzije nisu bile povećanje 11%, pa drugi put 5% za najniže. Mi bismo čak morali, kakav je to apsurd, vratiti penzije na nivo od januara prošle godine, istakao je premijer Novalić.

 Vlada je u cilju pomoći penzionerima predložila da redovno usklađivanje akontativno počne sa isplaćivanjem od 1. januara iduće godine, a da 15. aprila, kada se budu imali zvanični podaci o procentu usklađivanja, namiri razliku do tog iznosa. Od nove vlasti predsjednik Saveza penzionera F BiH Redžo Mehić očekuje da ispuni obećanja i da ne zaboravi da su je penzioneri kao najodgovorniji birači ustoličili, naglašava Mehić.

- Doveli su nas u situaciju da se ne radujemo Novoj godini. Evo šetam sarajevom, grad je okićen, sunce, a naše članove grize neizvjesnost hoće li formiranje vlasti, odnosno imenovanje predsjednika i potpredsjednika F BiH biti važnije od brige za penzionere. Sa rukovodstvom predstavničkog doma smo već u kontaktu, CIK je jučer otvorio put za konstituisanje Doma naroda FBiH i želim vjerovati da će izabrani delegati razumjeti važnost da se u januaru usvoji budžet jer bi u suprotnom penzioneri u prvim mjesecima mogli primati čak i manje penzije zbog privremenog finansiranja, za Ljudski.ba je reka Mehić.

Premijer Novalić se nada u razum parlamentaraca jer od usvajanja budžeta ovisi i splata dječijih doplataka. Onima koji žele formirati novu Vladu F BiH poručio je da budžet uvijek mogu promijeniti.Otvoreno je čak kritikovao i politiku SAD-a u Bih jer smatra da su mješanjem u postizborni period F BiH doveli u težu situaciju nego što je bila.

Ja sav svoj životni uspjeh zahvaljujem Americi. I to primjenjujem vodeći Vladu. Nikad se ne bih odrekao američkih proizvoda koji su blagodet za cijelo čovječanstvo - kartice, telefoni, GPS. Ali sam morao reagirati na izjave ambasadora u BiH koji je u jednom specifičnom trenutku u našem društvu, za koje ne možemo reći da nije krizno, rekao da smo konačno krenuli bolje jer imamo nepostojeću Vladu, a imat ćemo neku novu početkom godine, što je malo miješanje u naš postizborni ciklus. A za to vrijeme ja mislim da nam je krenulo gore. Reagovao sam isključivo zbog građana", zaključio je Novalić.

 

 

Povezani članci