Politika

NOVI STARI NAČELNICI: Narod zna, HDZ i SDA

Održani su lokalni izbori u četiri od pet općina najviše pogođenih katastrofalnim poplavama, a preliminarni i neslužbeni rezultati pokazuju da ni u jednoj od njih nije došlo do promjene na rukovodećim pozicijama. Sve četiri općine će nakon objave zvaničnih rezultata imati iste načelnike ili načelnike koji dolaze iz istih stranaka kao i prije četiri godine. 

U Općini Kreševo, gdje stranke opozicije nisu imale protukandidata, vodit će Boris Marić iz HDZ-a, koji je zamijenio svog stranačkog kolegu Renata Pejaka. Pejak je prije četiri godine osvojio čak 78,95 posto glasova, pa je bilo za očekivati da će HDZ zadržati ovo mjesto. Njihovo slavlje moglo je početi već s objavom kandidatskih lista.

HDZ je zadržao mjesto i u Općini Kiseljak. Mladen Mišurić Ramljak će, prema dosadašnjim neslužbenim rezultatima, osvojiti i peti uzastopni mandat na mjestu načelnika. Ovaj put se suočio s konkurencijom iz Trojke (Anel Topalović) i SDA (Armin Halilović), ali ih je obojicu pobijedio ubjedljivo, s više od 4.900 od ukupno 8.073 glasa. U prethodnim izborima osvojio je 5.341 od 8.896 glasova, što sugerira čak i ubjedljiviju pobjedu ove godine.

 U Općini Konjic, Osman Ćatić iz SDA obnovio je svoj mandat. Do sada je osvojio 6.905 glasova od 11.908, dok je prije četiri godine osvojio 8.307 od 11.449 glasova. Ove godine se suočio s Emira Đulića iz SDP-a i nezavisnim kandidatom Adnanom Faladžićem, koji nisu imali šanse za pobjedu.

Na kraju, u Općini Fojnica, načelnik Sabahudin Klisura iz SDA također ostaje na svojoj poziciji. Do sada je osvojio 2.387 od 5.337 glasova, osiguravajući ubjedljivu pobjedu nad protukandidatima Ramizom Mešom (Stranka za BiH) i Mirjanom Golub (HDZ). Prije četiri godine, Klisura je pobijedio Dalibora Matića iz HDZ-a i Đenana Hodžića iz SBB-a s osvojenih 2.808 glasova.

 Dok se čeka održavanje izbora u Jablanici, posljednjoj od ovih općina pogođenih poplavama, građani u ovim lokalnim zajednicama očigledno su zadovoljni svojim vlastima.

Povezani članci