Politika

NOVI NAPAD NA AMERIČKOG AMBASADORA: Iz njega progovara Bakir Izetbegović

Ne stišavaju se reakcije iz Dodikovih redova nakon istupa američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

-Iako bi prvi i osnovni zadatak svakog inostranog ambasadora koji dolazi službovati u BiH trebalo da bude predstavljanje svoje zemlje u najboljem svjetlu i zastupanje njenih interesa, mnogi od njih prelaze tu granicu, a jedan od njih jeste i američki diplomata Michael Murphy, kaže za režimski “Glas Srpske” politolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić, komentirajući posljednje, kako ih je nazvao, „neprimjerene i degutantne izjave američkog ambasadora u BiH, u kojima se on prvo stavio u ulogu eksperta istorije nazivajući Povelju Kulina bana dokumentom koji svjedoči o postojanju državnosti BiH vijekovima, a onda i eksperta i tumača ustava, poručujući da je BiH vlasnik imovine Republike Srpske“.   

-Pokazao je veliku bahatost, baš kao i mnogi njegovi prethodnici. Ta pojava prisutna je još od raspada SSSR-a. Od tada se oni ponašaju ka­o glavni svjetski policajci i zato nas ne treba začuditi ni ovo ponašanje Murphyja, ali i ostalih njegovih diplomatskih kolega koji se bez ustručavanja miješaju u unutrašnje stvari BiH, pri tome pokazujući veliku drskost iznoseći netačne i apsurdne tvrdnje. Kada on kaže kako je neka povelja dokaz državnosti BiH, a pritom prenebregava, svjesno ili ne, da se radi o dokumentu napisanom ćirilicom u 12. vijeku, kada još uvijek nije postojao ovakav koncept države, onda je to neviđena glupost. U stvari, kao da je iz njega progovorio Bakir Izetbegović i razni istoričari, koji u posljednje vrijeme pokušavaju dokazati kako Srba na ovim prostorima nije ni bilo te kako je sve bosansko pa i srpska jevanđelja, poput Čajničkog jevanđelja i Mirosavljevog jevanđelja - kazao je Matić. 

Osvrćući se na Murphyjev sastanak u petak s reis-ul-elemom Huseinom Kavazovićem, na kom se govorilo o pomirenju, vladavini prava i ključnim reformama u BiH, s koga je poručeno kako je BiH vlasnik državne imovine, a ne entiteti, Matić kaže kako je „američki ambasador, nažalost, opet pokazao veliko neznanje jer to nigdje u Ustavu BiH ne piše“. 

-Interesantno, ali Murphyjeve izjave dolaze u vrijeme kada se u ovoj zemlji pokušava nešto uraditi. Stavio se otvoreno na stranu SDA i IZ, koja posljednjih mjeseci svjesno podiže nacionalne i političke tenzije u BiH. Šta Kavazovć i IZ imaju s pravom i reformama u BiH, ili recimo imovinom entiteta? Ništa! Ali očigledno se željela poslati poruka te ponovo zatalasati politička atmosfera u BiH, a Murphy je izgleda majstor za to, kazao je Matić.

-Znači i ta Murphyjeva priča o pomirenju, suživotu, širenju demokratije, licemjerna je, baš kao i sam razgovor s Kavazovićem, koji je stao u odbranu imama, nazivajući istragu protiv njih novim pokušajem širenja islamofobije. Ako su američkom ambasadoru već toliko puna usta ljudskih prava, zašto nije pozvao Kavazovića da se izvini u ime imama. Nije, jer mu to nije u interesu, kaže Matić.