Politika

NEMA PRIMIRJA U SDA: Obračun u Mostaru ide do kraja

Unutarstranački izbori u SDA, najvećoj bošnjačkoj partiji, u Mostaru su izazvali tektonske poremećaje unutar ove političke opcije. Neprikosnoveni vladari Mostara i Hercegovine iz Stranke demokratske akcije uspjeli su relativizirati gotovo sve izborne slogane koje su proteklih decenija lansirali.

Od čuvenog “deset najtežih godina zajedno”, preko “u jedinstvu je snaga” do ovog posljednjeg “Sigurno”, u unutarstranačkim razmiricama i borbi za pozicijama padali su jedan po jedan.

Iako su postojali određeni signali da će doći do primirja između “mladih lavova” koje predvodi Adil Šuta i njegovog dojučerašnjeg stranačkog mentora Salema Marića, izvjesno je da se to neće dogoditi.

Prema informacijama koje ima sastanci i medijacije u koje je proteklih dana bio uključen širok krug ljudi uključujući i pojedine bošnjačke privrednike, nisu dali rezultata i očekuje se borba do kraja, odnosno borba “do posljednjeg delegata izborne skupštine.”

Kako navodi naš izvor, Mariću je nuđeno da prihvati mjesto potpredsjednika Gradskog odbora SDA i da vodstvo prepusti struji koju predvodi Šuta, jer prema sadašnjem stanju na terenu i tvrdnjama upućenih, ta struja kontrolira većinu delegata koji će birati novog predsjednika SDA. Marić na to nije pristao i najavio je borbu do kraja, uvjeren da može osigurati podršku koja mu je potrebna.

Posljednjih dana, bilo je pokušaja da se “mladi lavovi” ubijede da njihov kandidat Alis Čolaković nije dorastao specifičnostima mostarskih političkih previranja i da u turbolentnom okruženju u kakvom se Mostar nalazi, treba više političkog iskustva. Ni ta uvjeravanja nisu naišla na plodno tlo.

U međuvremenu, raslojavanja se sve više intenziviraju i narednih dana je postalo jasno da uz Šutu i njegove “lavove” stoji i Džafer Alić, predsjednik Skupštine HNK i Medžlisa IZ Mostar i da njegova “stidljiva” podrška ovoj opciji postaje otvorenija.

Također, pominje se da je Edin Mušić, aktuelni predsjednik KO SDA HNK spreman podržati ostanak Salema Marića na čelu GO SDA Mostar ukoliko to znači i njegov o(p)stanak na funkciji predsjednika Kantonalnog odbora SDA.

Kao što fotografija govori više od hiljadu riječi, tako je bilo i na svečanoj sjednici Senata Univerziteta “Džemal Bijedić”, kada su Marić i Mušić bili u prvom “saffu” a Alić i Šuta su svoju šansu tražili iz pozadine.

Tako će, očigledno, biti i u raspletu ove političke borbe koja će, sigurni smo, rezultirati pobjedom jedne od sukobljenih strana i evidentnim gubitkom jednog dijela moći za Stranku demokratske akcije.

Još uvijek je neizvjesno kada će se održati Izborna skupština Gradskog odbora SDA Mostar, a odugovlačenje njenog sazivanja, to je evidentno, ide u prilog aktuelnom predsjedniku Mariću.

Povezani članci