Politika

NEMA NOVE TROJKE: DF jasan, i ovu jedno je teško preživiti

Demokratska fronta prisustvovat će sastanku SDA i SBiH u Sarajevu 14 aprila potvrdio je Albin Zuhrić. Upitan da li će nastupiti kao blok sa S BiH, obzirom da je već ranije najavljeno da će ove dvije stranke zajednički nastupati, on je odgovorio  "Ni sa jednom strankom nismo dogovorili zajednički nastup, osim što je izgledno da ćemo podržati Irfana Čengića da nastavi raditi, pokazao se vrlo dobar", rekao je Zuhrić.

On nije sklon ni davanju novom bloku naziv "Trojka 2".

"Ne znam šta je "Trojka 2", dovoljna je ovoj državi ova jedna Trojku, i nju će jedva preživjeti.

Umjesto još Trojki, nama je preduslov da pronađemo ljude koji će dobro raditi svoj posao, da nam se općine, poput Centra i Novog Sarajeva, ne nastave raspadati pod načelnicima Trojke", rekao je dalje.

 Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Almir Bečarević je kazao da su dobili poziv i da će učestvovati na tripartitnom sastanku u ponedjeljak 15.04.2024. godine.

"Tema sastanka je zajednički nastup ovih stranaka na lokalnim izborima 2024. godine. Ovo je prvi sastanak ovih stranaka na temu lokalnih izbora. SBiH želi, i zato smo se odazvali ovom pozivu, da vidi moguće pravce djelovanja na lokalnim izborima kroz prizmu moguće saradnje, te da čuje kako o ovoj temi razmišljaju kantonalni odbori SDA i DF", kazao je.

Komentirajući navod da se pravi "trojka protiv trojke", Bečarević je odbacio ovu ideju.

"Možda je malo pretenciozno već u startu nazvati ovu saradnju Trojka 2 jer SBiH ne želi da se, ako dođe do saradnje i zajedničkog nastupa, na bilo koji način koristi riječ "Trojka" u ovoj saradnji. Mi živimo trenutno pod palicom stranaka koje su udružene pod imenom "Trojka" i koje su obećavale sve drugo od onoga što rade.

Kanton Sarajevo je devastiran, kadrovski, materijalno, investiciono i na svaki drugi način i sam naziv "Trojka" nije nešto što treba nadograđivati već je to upravo sinonim za neuspjeh i stoga tražit ćemo od partnera da nam "Trojka" bude target kako ne treba raditi, a ne dodavati još brojku 2", kaže Bečarević.

SBiH je izrazio svoj stav da saradnja sa DF-om je saradnja koja bi mogla biti podržana i kroz stranačke organe, a daljni vid saradnje i sa SDA bit će predmet odluka na stranačkim organima nakon sastanaka ovih stranaka u narednom periodu.

 

Povezani članci