Politika

NA POTEZU SU KOMŠIĆ I BEĆIROVIĆ: Bura oko obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u RS-u

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Banja Luka Aleksandar Vuković otvorio je dilemu da li će ove godine Dan nezavisnosti BiH biti organizovan u Banja Luci. Zastavu BiH koju su SDP-ovici iz RS-a vratili u grad na Vrbasu čini se da osim njih niko u državi nema interes tamo i zadržati iako su u novembru prošle godine iz Banja Luke poslane snažne poruke da će Dan nezavisnosti biti obilježen u RS-u kako dolikuje.

- Obilježava li se 01. Mart, državni praznik i najvažniji dan Bosne i Hercegovine u Banja Luci? Ima li neko od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da mi kaže da li je centralni događaj u dvorani Mejdan, dvorani Borik ili Velesajmu, poručio je Vuković na svom Facebook profilu.

Ako je suditi prema njegovoj objavi potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović i ekipa okupljena oko njega u RS-u ove godine rado bi organizaciju prepustila predstavnicima državnih institucija. Ako je tako, već sada bi se moglo reći da će Dan nezavisnosti BiH glamurozno biti proslavljen opet samo u Federaciji BiH, osim ako Ćamil Duraković kao potpredsjednik RS-a ne održi obećanje dato tokom obilježavanja Dana državnosti BiH u Banja Luci da će njegov kabinet to uraditi.

Ako se to i desi na taj način još jednom će se pokazati da je briga za ljude u RS-u iz Sarajave neiskrena. Od obilježavanja Dana državnosti u banjalučkom sajmištu do danas prošlo je samo nekoliko mjeseci, a postizborne kalkulacije u FBiH ozbiljno su razjedinile Pokret za državu u RS-u koji je bio dašak novog vjetra u RS-u.

- Radite ogromnu stvar za ovu zemlju, niko nema pravo da zaklanjajući se pričom o idejama i principima pusti valjak na vas u Republici Srpskoj da vas pogazi. Mi smo ovdje kao vaša podrška. Cijenim svakoga ko vjeruje u veliku ideju, ali samo ako je on sam dovoljno hrabar da trpi za tu ideju. Vojine što se mene tiče, da nije takvih kao vi, evo već drugu godinu zaredom, ne bi bilo ovakve noći u Banjoj Luci, poručio je Komšić iz Banja Luke 25 novembra 2022 godine.

Imajući u vidu da je konstituisan novi saziv Predsjedništva BiH, (u kojem op-a sjedi i SDP-ovac Denis Bećirović) i da je to Predsjedništvo BiH istina bez Komšićevog glasa podržalo novi saziv Vijeća ministara BIH Vuković je iz Banja Luke upitao ima li tu organizatora Dana nezavisnosti BiH u RS-u.

- Ima li neko od ministara u Savjetu ministara BiH da me uputi u protokol za 01.03. 2023. godine, u koliko sati počinje svečani događaj i ko su zvanice iz domicilnog i diplomatskog kora?Milorad Dodik je neustavni 09. januar obilježio skoro u centru Sarajeva, ima li neko da mu uzvrati sa Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine u centru Banja Luke? Halo funkcioneri- patriote, imate "junačka prsa", ekstremne plate, plaćene benefite, automobile, vozače, obezbjeđenje, gdje je zapelo? U čemu je problem, tresu se ruke, a kažete da sve se moža kada se sa Dodikom ručice slože?! Nije valjda- nema Vojina, nema Ace, pa nema ni Dana nezavisnosti, niti Dana državnosti Bosne i Hercegovine na pola njene suverene teritorije? - upitao je Vuković.

Prošlih godine Dan nezavisnosti u RS -u je obilježen u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, te stratištima Bošnjaka u Bratuncu i i Vlasenici. Tom prilikom bivši potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić iz SDA ponavljao je fraze koje je čini se napamet naučio prethodnih godina kako je potreban novi pristup i više samopoštovanja i hrabrosti u cilju jačanja džave BiH. Od svega toga Salkić i SDA su demonstrirali nezadovoljstvo slabim rezultatom ove stranke u okviru Pokreta za državu dovodeći u pitanje njegov opstanak. 

Povezani članci