Politika

MUKE ZA POLITIČARE: Promjene u komisiji za sukob interesa

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine početkom naredne sedmice trebala bi razmotriti prijave na Javni konkurs za izbor sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

Komisija će odrediti i termin za zakazivanje intervjua s onim kandidatima koji  budu ispunili uvjete iz Javnog konkursa. Očekuje se da ovo tijelo bude imenovano u što skorije vrijeme. 

 Potom će lista najuspješnijih kandidata biti proslijeđena na usvajanje u oba doma PSBiH koji imenuju Komisiju na mandat od pet godina. 

 Velika su očekivanja od ove komisije koja se formira na osnovu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH čije je usvajanje u martu ove godine bilo jedan od ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom. 

Rok za formiranje ove komisije prema novom Zakonu već je istekao krajem juna, a za nekoliko dana će se znati jesu li vlasti uistinu spremne da se suoče s problemom sukoba interesa u BiH i da li će biti saglasnosti o izboru najkvalitetnijeg kadra u ovu komisiju.

Naime, odluka o listi uspješnih kandidata donosi se 2/3 većinom glasova članova Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH koji su prisutni na sjednici i glasaju. 

 Već na narednoj sjednici Administrativne komisije PSBiH vidjet će se hoće li biti takve većine ili će se, kako propisuje Zakon, u slučaju da nije moguće postići dvotrećinsku većinu, odluka o listi uspješnih kandidata donijeti većinom glasova članova koji su prisutni na sjednici i glasaju, uz nastojanje da najmanje jedan glas bude iz reda članova koji su iz opozicije.

Ovo je prvi put da se u BiH članovi Komisije za sprečavanje sukoba interesa BiH biraju javnim konkursom i prvi put da ti članovi neće biti političari ili osobe koje su članovi neke političke stranke.

Kandidati za ovu poziciju moraju ispuniti i uvjet da nisu bile u nekoj političkoj stranci pet godina prije kandidature za članstvo u komisiji.

Zakon je striktno propisao da kandidat pet godina prije kandidature nije obavljao funkciju zastupnika, delegata, člana Vijeća ministara BiH, člana vlade na bilo kojem nivou vlasti u BiH te odbornika ili vijećnika, gradonačelnika i načelnika općine.

  Do sada su Komisiju za sprečavanja sukoba interesa činila po tri poslanika i delegata stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH te tri člana rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

Apsurdno je bilo što su političari godinama odlučivali o tome jesu li njihove stranačke kolege u sukobu interesa.

Zbog toga su mnogi koji su trebali biti sankcionirani ili prošli nekažnjeno ili su dobili blage novčane kazne ili opomene.

Bivša komisija često je bila mjesecima u blokadi, jer njeni članovi nisu dolazili na zasjedanja.

Zbog toga nije bilo kvoruma, jer je bilo propisano da svakoj sjednici moraju prisustvovati po dva Bošnjaka, Hrvata i Srbina.

I prema novom Zakonu, Komisija će morati odražavati jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana iz reda ostalih.

Međutim, Komisija će zasjedati kada bude kvorum od većine članova, a ne od prisutnih predstavnika naroda. 

Nova komisija će i odluke donositi većinom glasova. Neće biti bitno da li je u većini određen broj članova iz određenog naroda, kao što je bio slučaj do sada. 

Faktički, ova Komisija je jedino tijelo u BiH, pored Centralne izborne komisije BiH, u kojoj neće biti entitetskog, odnosno etničkog glasanja, što se u organima BiH , naročito kod glasanja predstavnika iz entiteta RS, često koristilo za blokade mnogih procesa, pa se ovo može smatrati ogromnim napretkom i pomakom na putu ka evropskim standardima i principima.

Kazne propisane novim zakonom koje će Komisija za sprečavanje sukoba interesa u institucijama na nivou BiH moći izreći nosiocu javne funkcije za povrede ovog zakona su opomena, novčana kazna u iznosu od 1.000 do 20.000 KM, inicijativa za razrješenje dužnosti i poziv za podnošenje ostavke.

“Novčanu kaznu u iznosu od 10.000 do 20.000 KM Komisija izriče nosiocu javne funkcije ako u Izvještaju iz Člana 16. ovog zakona navede lažne podatke o imovini i prihodima, u namjeri da prikrije podatke o imovini i prihodima", stoji, između ostalog, u novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Važan zadatak komisije će biti da uspostavlja, ažurira i provjerava Registar nosilaca javnih funkcija i njihove imovine koji će biti javno dostupan građanima.

Među manama novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa BiH  je ona što je  predvidio da će se ranije pokrenuti postupci okončati po propisima koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka, "ako je to povoljnije za stranku u postupku".

To znači da oni funkcioneri protiv kojih je ranija Komisija za sprečavanje sukoba interesa već pokrenula postupak neće dobiti strožije sankcije kakve propisuje novi zakon. 

Povezani članci