Politika

MINIMALAC 1.000 KM: Obećanje Mijatovića zapelo u "dubokoj državi"

Nakon što je postalo jasno da od njegovog obećanja o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM od Nove godine nema ništa potpredsjednik SDP-a i Vlade F BiH Vojin Mijatović se raspisaoi na društvenim mrežama.Poslao je poruku SDA i DF-u.

- Fiskalni zakoni i minimalna plata od 1000 KM su naš prvi prioritet, ali ni u kom slučaju nećemo dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu penzija, socijalnih davanja i ostalih isplata, istakao je Mijatović.

Umjesto minimalne plaće 1.000 Km Vlada F BiH je dala mogućnost poslodavcima da radnicima isplate pomoć od 2.500 KM bez doprinosa. To bi minimalnu plkaću u narednih 6 mjeseci dovelo blizu 1.000 KM, ali sve zavisi od dobre volje poslodavaca kojima vlada šalje čestitku u vidu poskupljenja struje.

- Trenutna minimalna plata od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima u narednih 6 mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu platu u iznosu od 1.016 KM, bez dodatnih obaveza prema državi, kaže Mijatović.

Bingo je već isplatio radnicima po 1.000 KM bonusa, ali ova kompanija je tu praksu uvela davno prije vladinih mjera. Za sada se ostali poslodavci ne oglašavaju, pa zato Mijatović sada kaže da minimalna plaća može biti 1.000 KM, a ne mora.

Za svoje neispunjeno obećanje Mijatović je krivca našao u opoziciji.

- Poruka ovima što su do prije sedam mjeseci bili na vlasti, a decenijama ništa uradili nisu, koga vi prozivate, imate li srama i stida, pa jedino što ste vi povećali je broj presuđenih premijera i ministara i broj vaših funkcionera na crnim listama za kriminal i koripciju.Slijedi vam niz novih krivičnih prijava, ali i smjene vaših kadrova koji po dubini rade sve da uspore proces donošenja fiskalnih zakona kao i drugih reformi.Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, nadate se da preko “duboke države” možete blokirati sve, lažete vaše botove da izdrže još malo, jel slijedi vaš povratak… znate kada ćete se vratiti, nikad a možda ni tada!!!- poručio je Mijatović.

 

 

 

Povezani članci