Politika

MIJATOVIĆ ZATRESAO DRŽAVU: Milorade, ako je cijena moja glava spreman sam da je platim

Nakon što je vladajući režim u Republici Srpskoj uz pomoć opozicije sa 54 glasa ZA izglasao da se na teritoriju tog bh. entiteta neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, oglasio se potpredsjednik SDP-a BiH i Vlade FBiH Vojin Mijatović.

-Poslanici SDP BiH u juče nisu učestvovali u radu Narodne Skupštine Republike Srpske, jer je jučerašnja sjednica antiustavna i direktan udar na mir u BiH.

Jučerašnje odluke predstavljaju direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i na mir u BiH.

Dodik i njegov SNSD su u pohodu da naruše mir u našoj zemlji, a ništa drugačije ne misli ni njegova nazovi opozicija što smo mogli juče čuti i vidjeti u Narodnoj Skupštini.

Očekujem na prvom mjestu reakciju službenog Beograda, koji se konačno mora ograditi od politika koje znače udar na suverenitet i integtitet nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Očekujem da se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić javno ogradi od politike Milorada Dodika i time pokaže da zaista želi dobre odnose u regionu i da poštuje suverenitet i inegritet naše zemlje.

Sve ovo što radi Dodik nema nikakve veze sa položajem srpskog naroda u BiH, već isključivo sa zaštitom njegove narušene pozicije i finansijskog sunovrata u koji je odveo entitet Repiblika Srpska.

Međunarodnu zajednicu pozivam da reaguje u skladu sa svojim mandatom u BiH, te da bez odlaganja donesu odluke koje će onemogućiti udar na Ustavni poredak koji se događa.

Tužno je, ali i vrlo opasno gledati kako su 27 godina nakon rata Dodik i njegova stranka, spremni žrtvovati mir samo da bi spriječili svoj pad sa vlasti i sakrili decenijski kriminal.

Vrlo jasno, ni ja ni niko iz SDP BiH neće dozvoliti raspad naše zemlje, pa šta god da je cijena koja se treba platiti.

Milorade, rođen sam u BiH, kada dođe vrijeme umrijeću u BiH, ako je cijena moja glava spreman sam da je platim, ali ni ti ni tvoji sljedbenici nećete narušiti mir u ovoj zemlji, poručio je Mijatović.

Povezani članci