Politika

MAJSTOR IGRE:Ne može mu niko ništa, jači je od opozicije i stranaca

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ponovo je "prekucao" igricu. O krađi izborne volje sve više se priča samo u F BiH i to među Bošnjacima, a Dodik je eutanazirao s voju opoziciju i predstavnike međunarodne zajednice. Prvima je bacio kost da se glođu između sebe i uspjelo je, a drugima je dao novu nadu za NATO put i spremnost da Pokret za državu bude dio vlasti s tim da se osim za BiH bore i za RS.

Piše: ERNAD METAJ,   (Ljudski.ba)

Kao što je Ljudski.ba tokom predizborne kampanje najavljivao Dodik ostvaruje svoj plan po kojem će Jelena Trivić brzo u političku prošlost. Sve je na prodaju u RS-u, pa i najljući protivnici koji su bolje sabrali od Trivićeve i njenim porazom ostvarili dvostruku korist. Naslonit će se na vlast jer im nije mrsko jesti iz Dodikove ruke, a pri tome će im kao Drašku Stanivukoviću porasti šanse da ovladaju vlastitom partijom koju su urušavali iznutra.

Nešto prije, očekivano rep je podvio predsjednik DNS-a i vratio se gazdi da ga pomiluje.Takmičenje u srbovanju s Dodikom skupo je koštalo sve do objave rezultata "ratobornu" opoziciju koje će čini se biti puno manje u NSRS nego prije izbora.

Razbijanjem opozicije predvođene PDP-om i SDS-om koju je dio "političkog Sarajeva" zdušno podržavao pri tome rušeći multietničku i državotvornu priču Pokreta za državu prema kojem Dodik sada može biti velikodušan s ponudom da budu dio vlasti. Iako je svakom laiku jasno da svoje ciljeve sa Dodik može ostvariti i bez njih autistične sarajevske politike potrčale su optužiti ljude iz Pokreta za državu da će isporučiti Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Time pokušavaju sakriti vlastitu odgvornost jer su razbijanjem jedinstva probosanskih politika u RS-u praktično one to omogućile.

Precizirao je Dodik da će kandidati SNSD-a za Dom naroda biti Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković.
Kako stvari stoje Dodik za kojeg su svi zaboravili da je na crnoj američkoj listi opet će biti nezaobilazan politički faktor iako se još uvijek u javnost plasira priča kako se državna vlast može napraviti bez SNSD-a. Teorija i praksa u BiH odavno ne idu pod ruku jedno s drugim.

Interesantno je kako je bez puno pompe, kritika, ili oduševljenja prošla vijest da su SNSD-ovi kadrovi podržali program reformi odbrane (ANP) za ovu godinu kao bitan preduslov daljeg napretka BiH ka članstvu u NATO-u. Budimo realni, opozicija iz RS-a bi po tom pitanju sada bila puno tvrđa.

Da se ne lažemo, nije Dodik omekšao, samo je još jednom pokazao da je vjerovatno najveći majstor političke igre u BiH. Svoju lojalnost prijatelju koji vodi HDZ pokazao je kroz izbor potpredsjednika RS-a osiguravajući dovoljno srpskih ruku za pobjedu "neprimjetnog" HDZ-ovog kandidata. 

Uvjeren je da do maja neće biti konstituisani organi BiH.

- Blok Srbi i Hrvati će odlučiti ko će od Bošnjaka ući, šta god oni mislili o tome - rekao je danas Dodik.

Prema trenutnom stanju RS će entitetsku vlast imati prije F BiH. Koliko je siguran Dodik je demonstrirao i konkretnim imenima. Svojim umijećem Dodik je na putu "natjerati " strance da ga opet prihvate kao nezaobilaznog partnera. Za razliku od Čovića on se morao potruditi puno više. Objektivno u najvećem problemu je SDA čiji opstanak na vlasti bar prema trenutnom raspoloženju isključivo ovisi o spremnosti HDZ-a i SNSD-a da opet idu "uz nos" međunarodnoj zajednici. Za sada čini se nemaju puno potrebe to da rade. 


O Dodikovom kriminalu i rušenju ustavnog poretka Tužilaštvo BiH i dalje šuti i planira ganjati preletače iako znaju da će i u tome biti jednako neefikasni. Važno je da se oko nečega ima podizati galama.

Povezani članci