Politika

SDP IZMEĐU DODIKA I ZAHIRAGIĆA: Ako se pokaže da može bez SDA sutra će moći i bez HDZ-a

Nije dovoljno srdačno nabaciti Dodiku i s njim se bratski zagrliti da bi javnost uvjerili kako će stvari u BiH krenuti nabolje. Pobjeda samo nad jednim protivnikom ne garantuje da će "reprezentacija BiH" daleko dogurati. Ovoga bi trebao biti svjestan predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jer partija koju vodi nosi najveći teret odgovornosti za ono što će se dešavati u BiH.

Piše: ASIM BALIĆEVIĆ        (Ljudski.ba)

Osmorka se može posmatrati kao izraz volje građana, ili da budemo precizniji većine Bošnjaka, bez obzira što se to ne dopada onima koji bi da se zovu "reprezentacija BiH" iako ne igraju ni na cijelom terenu jedne trećine države. Ona to suštinski i jeste, ali samo jer je SDP htio tako. Izraz volje građana, ili većine Bošnjaka bila bi i koalicija SDP-a sa SDA i DF-om. Naravno SDP ima legitimno pravo da bira s kim će "igrati" u BiH. Odluka da se prilika da igračima iz malih timova ne mora značiti da će na kraju rezultat biti loš. Svaki izbor sa sobom nosi veću, ili manju dozu rizika.

Ako bi parafrazirali akademika Slavu Kukića trenutno je tačno da svi žele vlast, nema razlike, samo što SDA nema partnere. Tome treba dodati kako svi žele vlast, ali u Osmorci najveću odgovornost ipak nosi SDP.

- Ja osobno, zadnjih pet godina zagovaranm front narodnog otpora u BiH kao formu suprostavljanja etnonacionalistima koji su ovu zemlju vuku prema 1992. godini. Ono što se sada događa daleko je od tog fronta ali može biti korak prema promjeni političke paradigme. Iz vlasti je istisnuta jedna etnonacionalistička oligarhija koja jew personifikacija društvenog zla. Ako Osmorka bude imala političke pameti može uvjeriti grašane da se može živjeti drugačije i da se za normalan život ne treba napuštati BiH, stav je akademika Kukića.

Kukić priznaje da je teško ocijeniti hoće li biti mudrosti građanskih opcija, ali za sada je sigurno da na političkoj sceni nema ozbiljnosti. Sjajno je primjetio kolega Mirza Čubro da je zastrašujuća banalizacija politike u Bosni i Hercegovini.

- Retorika koja se koristi je užasno prizemna, manipulacija sveprisutna i istovremeno užasno providna. Umjesto argumentirane rasprave, dominiraju užasno loši pokušaji, uslovno rečeno, prepucavanja koje je oslobođeno čak i talenta za kvalitetno prepucavanje, napisao je Čubro.

Za budućnost BiH je najmanje bitno ko gdje sjedi i da li muslimani treba da piju. Gore od toga je samo da nam ne tako više mladi jurišnik SDA Haris Zahiragić prevodi šta je mislio njegov stranački šef.

Opravdana je dilema u javnosti zašto se u razgovorima sa Dodikom ne spoimnje NATO kojem je naša država miljama bliža nego članstvu u EU iako nam slijedi kandidatski status. Dobra volja Evrope nema veze s koalicijama u BiH i dio je puno šireg konteksta koji ipak ne garantuje da ćemo brzo postati dio evropske porodice.

Baš kao što ne znamo da li je Dodik odustao od namjere da Republika Srpska na svaki način pomogne braći s Kosova. Tamo se opasno zvecka oružjem, ali rata neće biti ne zato što EU ne želi, već zato što to NATO neće dozvoliti.

Kao što bi rekao kolega Erol Avdović "nema naivnih i malo je anđela u bh. politici".

Izuzetno je važno da SDP bude dosljedan i jasan, da pokaže kako je to rekao njegov potpredsjednik Vojin Mijatović - da se može biti drugačiji i bolji. U SDP-u moraju biti svjesni činjenice da će se svi promašaji sadašnje koalicije fakturisati njima, iskustvo već imaju sa Pokretom za Državu u RS-u koji je obećavao bolju i drugačiju BiH. Sada ga ruši SDA, ali su fakture slali i SDP-ovi koalicioni partneri posebno Naša stranka. Nije njima Dodik mrzak koliko su pričali, jer da jeste svoju principijelnost bi branili i članstvom BiH u NATO-u. 

U Osmorci se moraju peglati i unutrašnji odnosi, bez toga opet će stradati građanska ideja koja sa liderstvom SDP-a ima kakvu takvu šansu pokazati da se u BiH ne mora sve svoditi na etničke skupine. Doduše, prvo Nikšić treba izbjegavati formulaciju da je to zemlja tri naroda što je narativ poželjan kod etnopolitika čiji predstavnici su, budimo objektivni, značajno prisutni i unutar Osmorke. 

Umjesto priče da su SNSD i HDZ nezaobilazni, u SDP-u moraju zasukati rukave i pokazati mudrost koje im je jednom već falilo u savezu sa SNSD-om. Sada nema Zlatka Lagumdžije da bude kriv. Ako Savez Osmorke sa HDZ-om i SNSD-om bude dao rezultata slaviće svi, ako krene po zlu krivac će se tražiti u SDP-u jer oni su birali da li da opozicija bude SDA, ili HDZ i SNSD. Nemojte govoriti nije moglo, možda malo teže, ali ako računamo na deblokadu u odlučivanju od strane OHR-a suština je ista. Ali ako se pokaže da može bez SDA sutra će moći i bez HDZ, ili SNSD.

Povezani članci