Politika

KONAKOVIĆEV TANGO S DODIKOM: Ples kvari muzika jer je orkestar još raštiman

Godinama režimski mediji, Vulin, Dodik i još nekoliko megafona govore o Bošnjacima loše, pogrdno. Truju javni prostor. Nakon dešavanja u Priboju Vučić kaže “ne znam šta se uvuklo u ljude”. Uvukao se taj vaš koncept predsjedniče”, napisao je Konaković status kao odgovor predsjedniku Srbije nakon što se ovaj uobičajeno pravio lud nakon što su policajci pjevali četničke pjesme.

PIŠE: BOGDAN BAUK          (za Ljudski.ba)

Od tada je prošla godina. Konaković je promijenio retoriku, Vučić, Dodik i Vulin više nisu tako strašni, s njima se može i treba dogovarati. Doduše, po strani bi trebalo ostati sve oko čega se ne mogu složiti. Ali kao što iz Hrvatske republikanske stranke kažu da je Hrvatski narodni sabor dobra ideja, ali ne valjaju izvođači Konaković bi trebao staviti prst na čelo.

Tačno je da razgovor u BiH nema alternativu. Tačno je da je SDA barem privremeno otišla u opoziciju zahvaljujući najviše Konakovićevoj energiji, upornosti i poznavanju marifetluka.Kao iskusan političar Konaković bi morao imati na umu da put do pakla može biti popločan i dobrim namjerama.Njegov ples s Dodikom još uvijek prati raštimani orkestar pa je teško uhvatiti zajednički korak zbog kojeg bi iskreno uživali u izvedbi plesnog para.

- Želimo pronaći modele kako to sa svih strana može postati prohodno, a sve će to uticati na povećanje bruto društvenog proizvoda i povećanje standarda i uslova života svugdje u BiH, kazao je Konaković.

Hrabro je Konaković zakoračio na plesni podij s Dodikom i to je za sada čini se malo otoplilo atmosferu. Za početak ljepše je gledati ples umjesto svađe, ail znajući kako stvari stoje u BiH Konaković bi ipak trebao znati da opreza nikad nije dosta jer bi mu partner nedaj bože mogao saplesti nogu, ili ga šutnuti u zadnjicu. Nikoga to ne bi iznenadilo.

Za početak, bilo bi dobro da partneri malo promijene muziku. Do sada se uglavnom svira ono što Dodik voli slušati, a i gledati. Bilo bi naime lijepo da se Dodik ugleda na Konakovića, pa da sa njim zajedno dođe pogledati jednu utakmicu KK Bosne. Prvo pomogao bi "drugu" da razbije nelagodu jer je kumovao da nekadašnji evropski prvak padne na niske grane. Drugo, dobri domaćini uvijek uzvrate posjetu.Navijanje je svakako tim prigodama u drugom planu.

Za sada Konaković opasno hoda po žici, ako pređe na drugu stranu mogao bi biti nacionalni heroj, a ako padne mnogi neće žaliti. Zbog toga bi Konaković prije svakog narednog koraka trebao biti siguran da ga neće zaljuljati, bar ne toliko da padne.

Uz malo mudrosti njegov treći odlazak na noge Dodiku mnogo bi bezbolnije prošao da je imao mudrosti na vrijeme objasniti da tamo ide kao stranački lider, a ne kao ministtar vanjskih poslova BiH. Ovako e sam  otvorio vrata zlonamjernim kritikama da je RS-u simbolički dao značaj inostranstva. Jasno, Konaković je nov u predstavljanju države pa mu se može oprostiti neiskustvo s protokolom koji bi trebao voditi računa o svakoj sitnici poput pozicije na kojima stoje zastave. Džaba, dežurnim kritičarima kod Bošnjaka neće biti važno što je Dodik po prvi put unio zastavu BiH u salu u Banja Luci, oni će odmjeravati mjesto gdje stoji.

Evo, ja sam zapazio da Dodik odavno Bošnjake nije nazvao Muslimanima. I to je nešto. Od nečega se mora početi.Za bolji i ljepši život građana ipak je potrebno više, barem da Dodik ima upola entuzijazma kao Konaković. S druge strane nije posao državnog ministra da dogoara nekakve grupe pravnika koji bi pravili mehanizam koordinacije. Na stranačkom nivou, to bi moglo imati smisla, ovako se može posmatrati kao derogiranje institucije koja se predstavlja i koja mora poštovati Ustav i zakone BiH.

Jasno je svima da postoje teme oko kojih nema dogovora. Ali Konaković bi trebao biti hrabriji da Dodiku objasni kako smanjenje akciza na gorivo ne bi trebala biti jedna od njih. Umjesto njega Dodiku je odgovorio njegov koalicioni partner Saša Magazinović iz SDP-a podsjećajući ga kako je samo njegovih pet državnih poslanika protiv toga. Dodik će u slučaju da njegova četiri delegata u Domu naroda BiH ponište volju većine iz Predstavničkog doma gdje je usvojeno smanjenje akciza Osmorci, ili onome što je ostalo od nje zadati još jednu glavobolju. Em to nije volja naroda, em ruši koncept u FBiH po kojem bi prosta većina trebala biti dovoljna da se zaobiđe volja Bošnjaka u federalnom Domu naroda.

Običnom čovjeku promjene akciza su važnije od promjena u OSA, što ne znači da se to ne treba dirati.čekamo da Konaković i njegovi federalni partneri iznesu šta konkretno očekuju od Dodika a da će pomoći građanima. Za sada se, čini se testira njihova volja za aerodrom Trebinje i Buk Bijelu zbog kojih iz RS-a ne prestaje osporavanje državne imovine..I na kraju želja Konakovića da on lideriše procese mogla bi produbiti jaz u Osmorci, sedmorci, ili čemu već jer iz SDP-a kao lidera koalicije barem javno nisu voljni prepustiti SNSD-u UIO, a Dodik je bar za sada izričit. Konaković bi trebao znati da je Dodik bacio i oko na Centralnu banku BiH jer mu ni akcize za gorivo više ne krpe budžetske rupe. Volio bi on štampati novac.

Možda mi još ne vidimo ono što vidi lider Naroda i pravde. Zato ne treba na nož dočekivati svaki njegov susret sa liderima SNSD-a i HDZ-a. Vrijeme će puno brže pokazati ima li smisla put kojim je Konaković krenuo. Za sada u BiH se političari još ne tuku na sjednicama parlamenta kao u Srbiji. Konaković od prije godinu dana je u pravu, u ljude je ušao sistem Vučićeve vladavinu. Valjda Dino danas neće dozvoliti da se uvuče u tu matricu.

Povezani članci