Politika

KOMŠIĆ STAO UZ MIJATOVIĆA: Napadi na njega su potpuna glupost ali i licemjerje

Svakodnevno svjedočimo napadima na potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića. Mijatovića optužuju iz Dodikovih redova i iz opozicije u RS-u, a u posljednje vrijeme sve glasnije su optužbe i od strane političkih lidera iz Federacije BiH. O svemu je za „Slobodnu Bosnu“ govorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na pitanje šta misli o onome što u RS-u radi potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, također kandidat za člana Predsjedništva BiH, Komšić odgovara:

"Mijatovićevi napori zaslužuju pohvalu. Učinio je mnogo na izgradnji probosanskog bloka u RS, a njegova kandidatura je putokaz, pa i nada da se i u RS može voditi drugačija politika od one koja je etnonacionalistička. Napadi na njega koji idu linijom kako on svojom kandidaturom pomaže Dodiku i Dodikovoj kandidatkinji Cvijanović te tako odmaže Šaroviću, su potpuna glupost ali i licemjerje.

Onaj ko je spreman glasati za Mijatovića, sigurno nikada nije spreman glasati niti za Dodika niti za Šarovića. Licemjernost te teze kako Mijatović svojom kandidaturom pomaže Dodiku najbolje se vidi u prigovorima koji dolaze strankama ljevice u vidu pitanja – a zašto tu politiku ne probate realizovati u RS-u ili u krajevima koje kontroliše HDZ? I kada neko krene da to uradi, kao što to sada radi Mijatović, onda ga optuže da radi za likove poput Dodika. Svakom “salonskom ljevičaru”, navodnim “nezavisnim analitičarima”, itd. koji izlaze sa takvim tezama predlažem da provedu bar sedam dana sa Mijatovićem u Banja Luci ili u Širokom Brijegu. Samo će im se kazati", kazao je Komšić.

Cijeli intervju sa Komšićem, o Dodiku, Čoviću i odlazak na svadbu u Goražde pročitajte na OVOM LINKU.