Politika

KASNO NEMANJA DO REZOLUCIJE DOĐE: Vučićevo lice dokaz debakla u UN-u

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a svjedočio je novim eskapadama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u New Yorku.

-Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na prijemu za predstavnike UN-ovih misija na odbacivanje predložene rezolucije o Srebrenici. Vučić je pozvao članice UN da glasaju protiv rezolucije. To je napredak od `95., kada je glasao za ubijanje žrtava genocida, poručio je Puljić.

-„Srbija je otvorena za dijalog i pregovore, a za 6 mjeseci koliko su trajale pripreme za donošenje rezolucije, nitko nije informirao Srbiju o tome ... sve je učinjeno u tajnosti" - reče čovjek koji je volio kišobrane i koji treba pogledati film "Balkanski špijun"

Lice Aleksandra Vučića sve govori nakon današnjeg debakla na Vijeću sigurnosti. Iza njega ne sjedi ambasador Srbije u UN-u Nemanja Stevanović, koji je sklonjen zato što je kasno otkrio da se priprema rezolucija UN-a o genocidu počinjenom u Srebrenici. Kasno Nemanja do rezolucije dođe, poručio je Puljić.

 Podsjetimo, Sjedinjene Države poručile su Srbiji, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je neophodno suočavanje s istinom, u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Delegacija Evropske unije u Sarajevu nedavno je objavila da odlučno odbacuje pokušaje negiranja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i traži od političara u BiH da to prestanu činiti.

Reagirajući na postupke političara i vlasti u Republici Srpskoj koji su pojačali kampanju čiji je cilj osporiti genocid u Srebrenici, kao i brojku od više od 8.000 bošnjačkih žrtava koje su 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, Delegacija EU je istaknula kako osuđuje ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu, prenosi Slobodna Bosna.

EU je upozorila kako genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici nije stvar nečije osobne prosudbe i stajališta, već da je "riječ o povijesnoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

Povezani članci