Politika

KAKO SAM SE NADALA, DOBRO SAM SE UDALA: Zna se ko je kriv što nema pregovora sa EU

EU integracije. U ovoj godini - očekivali smo mnogo, najavljivalo se još više, radili malo, a najviše ipak stagnirali i blokirali. Krajnji rezultat ipak - napredak. Ako koristimo terminologiju europskih institucija - ograničen napredak.

Europsko vijeće konačno potvrdilo preporuku Europske komisije. Dodatno još precizirali - Bosna i Hercegovina će otvoriti pregovore s Europskom unijom u ožujku iduće godine, ako zemlja do tad usvoji još nekoliko reformskih zakona.

Kandidacijski status prošle godine dobili na lijepe oči, pa smo olakšice očekivali i s otvaranjem pregovora. Iako smo traženo ispunili samo djelomice, do zadnjeg dana nadali smo se da će nam Europsko vijeće još jednom progledati kroz prste. Gepolitička situacija i lobiranje desetak zemalja ipak nisu bili dovoljni. Europsko vijeće u konačnici potvrdilo ono što je Komisija prije mjese i pol preporučila. Kad zemlja postigne stupanj usklađenosti s Unijom - otvaramo pregovore.

“Poduzet je veoma važan korak s Bosnom i Hercegovinom, jer ćemo otvoriti pregovore i Komisija će objaviti novo izvješće tijwkom idućih tjedana kako bismo donijeli odluku. Ovo je povijesni trenutak”, saopćio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Kad se sve oduzme i zbroji, slovima i brojem domaća vlast u ovoj godini usvojila je pet reformskih zakona, te uspostavila kontakt točku s Europolom. Iako se državna koalicija već mjesec nije sastala, nakon posjeta bh. izaslanstva Briselu i posjeta Čovića Dodiku, ekspresno Predsjedništvu upućen Nacrt sporazuma s Frontexom, a Parlamentu Zakon o sprječavanju pranja novca. Do pozitivne odluke u ožujku bh. vlasti dijele još svega dva-tri mjeseca i dva-tri zakona.

“Isti ovakav napredak treba vidjeti i u drugim oblastima. Da se finalizira zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa veoma je dugo u pripremi, zakon o elektroničkom potpisu je također dugo na čekanju”, rekao je Johann Sattler, šef Izaslantva EU u BiH.

Uporedo sa zemljama koje su Bosnu i Hercegovinu čvrsto podupirale na europskom putu, bilo je i onih koji su smatrali da zemlja ne radi dovoljno. Ako je suditi po izjavama sa samita i to se promijenilo.

“Što se tiče Bosne i Hercegovine, Europska unija nikada nije bila tako ujedinjena kao danas. Svih 27 članica su složne o ovom pitanju i to je izuzetno pozitivna poruka. Zasad se čini da nema stvarnih, političkih prepreka za sljedeći korak, osim ispunjavanja kriterija. Bosna i Hercegovina je postigla svoj cilj”, istaknuo je premijer Slovenije Robert Golob.

A te ujedinjene postave više neće biti nakon lipnja iduće godine i izbora u Uniji. Stoga i u Zaključcima precizirali. Rok i konačni sud:

“Ožujak. Toga nije bilo u nacrtu. To smo dodali. To i jeste cijela poanta, da ne bude ‘bit će kad bude’, nego da se ide prema tome da Europsko vijeće poziva Komisiju da pripremi Izvješće i to s ciljem da odluka o otvaranju pregovora bude donijeta u ožujku. Dakle, ne može biti jasniji vremenski okvir”, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Iako ovo sve lijepo zvuči. Vratimo se u realnost. Bosna i Hercegovina će vjerojatno i otvoriti pregovore ispunjavanjem lakših zadataka zbog aktualnih odnosa u institucijama Europske unije i geopolitičke situacije. Pravi posao tek tada počinje. Godine ispunjavanja klastera, usklađivanja zakona i pravne stečevine sa standardima Unije. Ono na što nam stalno skreću pozornost je da zemlja mora provesti ustavnu i izbornu reformu, ukinuti diskrimaciju. Zemlja ne može postati članicom s institucijom visokog predstavnika kao ni sa stranim sucima u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Antiustavni zakoni koje donosi Narodna skupština RS-a apsolutna su suprotnost standardima Unije i moraju biti povučeni. I popis tako ide u nedogled. Sve ono što je svakom tko i samo površno poznaje političku scenu u zemlji potpuno nezamislivo. Zaključak – možda jesmo napravili mali korak naprijed, ali smo i dalje kilometrima daleko od članstva.

Povezani članci