Politika

ODGOVOR DODIKU IZ FEDERACIJE: Kome smeta - doviđenja i prijatno

Iz Osmorke je sve više poziva da Visoki predstavnik zaustavi antiustavno djelovanje njihovog novog partnera Milorada Dodika koji ne prestaje s atacima na državnu imovinu.To jeste test za Visokog predstavnika u BIH, ali je činjenica i da on ne može biti bebisterka onima koji pretenduju da budu ozbiljna vlast.

Piše: BOGDAN BAUK     (Ljudski.ba)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je neprimjerenim ocijenio istup Islamske zajednice BiH po pitanju državne imovine. Ponovio je svoj stav da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, a reisu-ul-ulemi sugerisao da se bavi imovinom IZ-a. Uz to je iznio kvalifikaciju o IZ-u kao najsnažnijoj političkoj organizaciju "muslimana".

Očekivano u njegovom sporazumu s Osmorkom nema dogovora oko potpisa Ugovora države sa IZ-om iako je to učinjeno s ostalim vjerskim organizacijama.

Prije toga premijer RS-a Radovan Višković je bez obzira na presudu Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen Zakon o nepokretnoj imovini usvojen u NSRS-u poručio da će vlast ovog entiteta opet donijeti novi zakon i da se tako možemo vrtjeti u krug dok nekome prvome ne dosadi.

To što Dodik radi za zastupnika Naše stranke u Parlamentu BiH Predraga Kojovića nije ozbiljna politika već politikantstvo.

Da li je ovo što gospodin Dodik govori i radi u posljednja dva dana odustajanje od onoga što smo potpisali u okvirnom koalicionom sporazumu ili se radi o inerciji ili navici iz prethodnog perioda, vidjet ćemo vrlo brzo, poručio je Kojović smatrajući da se u novoj koaliciji svi moraju ponašati odgovorno.

Da bi se stekao osjećaj odgovornosti potrebna je politička ozbiljnost. Na žalost, oni koji kritikuju Dodika nisu mnogo odmakli od politikantstva. Zajedničko gledanje košarke u Laktašima, konstatacije da je nebitno na koga će se knjižiti njive ako ih ne bude imao ko orati teško ulijevaju povjerenje. Ne ide to ni sa stalnim upiranjem pogleda u Visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu koji bi valjda trebali da ljuljaju koaliciju koju su stvorili.

Nije problem što SDA ili bilo ko drugi neće biti dio vlasti, problem je što se čini da novi Dodikovi partneri pristaju na sličnu matricu djelovanja i saradnje.

Iz Naše stranke su ponovili da članstvo u koaliciji s Dodikom nije bezuslovno i da pozivaju visokog predstavnika na reakciju. Učinio je to i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić iz NIP-a.

- Pozivam visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da odmah poništi ovu odluku, a ovlašteni podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti trebaju odmah po objavi zakona u Službenim novinama zajedno osporiti navedeni zakon pred Ustavnim sudom BiH, jer ovo nije vrijeme za populizam i prikupljanje političkih poena, poručio je Zvizdić.

U klub onih koji pozivaju Visokog predstavnika da konkretno djeluje upisao se i zastupnik NES-a Jasmin Emrić uz poruku da je to isključiva nadležnost države.

- To je tako i drugačije ne može biti! Države Bosne i Hercegovine je uvijek bilo i uvijek će biti! Kome smeta doviđenja i prijatno”, poručio je Emrić.

Ranije su iz Osmorke slali poruke da očekuju od Visokog predstavnika da pomogne ako dođe do blokade izbora rukovodstva FBiH. Iz toga bi se moglo zaključiti da veći dio Osmorke očekuje da im Visoki predstavnik uređuje odnose unutar koalicije, ali i odnos sa opozicijom. Jasno je svima da je nova koalicija još u povoju, ali ipak to nisu političke bebe da bi neko drugi umjesto njih donosio odluke i rješavao stvari. U svakom braku djeca su sretna ako vlada sloga, a ovdje ipak čini se jedan roditelj želi da dominira, a drugi poput zlostavljane supruge, čini se, želi sačuvati brak po svaku cijenu. To na kraju ne bude ni za koga dobro.

Ipak, za sada iz vodeće stranke Osmorke - SDP-a, stižu tvrdnje da je Osmorka stabilna, ali da neće biti kompromisa. Vrijeme je da svi političari shvate kako je građanima važnije da država bude stabilna jer koalicije budu i prođu. Baš kao što su neki iz sada aktualne koalicije bili i prošli kroz proteste ispred OHR-a zbog borbe protiv diskriminacije u izbornom zakonu.

 

 

Povezani članci