Politika

IMAMOVIĆ SAM SEBI KOPA JAMU: Gradonačelnik u sukobu sa svojim poslanicima, ali i koalicijom

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Goražde sinoć je iisključio zastupnike u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edina Mujkovića i Amira Sijerčića te aktuelnog ministra unutrašnjih poslova BPK Nusreta Hubjera. Predsjednik Kantonalnog odbora Ernest Imamović, kako je prenijela Fena, potvrdio je da je ova odluka donesena s deset glasova “za” i jednim suzdržanim te da će biti upućena Predsjedništvu SDP BiH na konačno odlučivanje.

"Nikakvu zvaničnu odluku o tome da sam isključen iz stranke nisam dobio. Čak i ako se to desi, ostaje da se o odluci Kantonalnog odbora izjasni centrala u Sarajevu. Zbog toga ne bih prviše niti detaljisao na tu temu", kaže Sijerčić.

Siguran je da skupštinska većina u BPK Goražde nije upitna, ali ne želi precizirati da li će on i Mujković ako dođe do konačne odluke o isključenju biti nezavisni zastupnici.

Podsjetimo do raskola u SDP -u je došlo zbog želje gradonačelnika Goražda da više ne budu dio aktilene vlasti. POoslanici i ministar takvu odluku nisu željeli podržati. Stranke koje trenutno čine vlast u BPK Goražde pomogle su Imamoviću da osvoji mandat načelnika i ovakav rasplert nisu očekivale.

Imamović u posljednje vrijeme konstatntno provocira nekadašnje koalicione partnere a kap koja bi mogla preliti čašu je nedavna posjeta VladeF BIH Goraždu prilikomk koje su potpuno zaobiđene kantonalne institucije. To bi Imamoviću moglo otežati pokušaj da odbrani načelnički mandat. Novi početak je već najavio kandidaturu svog predsjednika, a ministar socijalne politike Senad Čeljo nakon ignorisanja SDP-ovaca mogao bi također ući u utrku iako je NIP-ova centrala insistirala da se to ne radi.

S druge strane isključeni zastupnici najavljuju borbu i unutar stranke. Tvrdi se kako je upitna  legalnost odluke o isključenju iz stranke.

"Prema nekim informacijama, možda je sve urađeno nestatutarno, pitanje je da li je bilo kvoruma za donošenje ovakve odluke", kaže Sijerčić.

 

Povezani članci