Politika

HELIKOPTER I TRANSPORTERI ZA MUP KS: Ambiciozan plan ministra Katice

Cilj nam je da jačamo policijske strukture MUP-a KS jer jaka policija Kantona Sarajevo je imperativ od kojeg ne odustajemo, rekao je u razgovoru za Fenu ministar unutarnjih poislova Kantona Sarajevo Admir Katica, najavljujući aktivnosti ministarstva u 2024. godini..

"U 2023. godini smo uspjeli da pokrenemo neke od najznačajnijih projekata MUP-a KS i  'otkočimo' procese koji su godinama čekali na realizaciju. Slobodno mogu reći da je potez koji smo napravili bio izuzetno hrabar, jer opredjeljenje za kapitalne i velike projekte znači i spremnost na odricanje od ekspresnih rezultata, a sve u interesu dugoročnog napretka i trajnih promjena u sistemu sigurnosti", rekao je Katica.

Upravo iz tog razloga, poručuje, 2024. godina će biti godina velikih projekata.

Kako navodi, najveći od njih je projekat nove upravne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova KS na kojem se intenzivno radi.

"Završena je procedura prenosa vlasništva nad prostorom i mi sada krećemo u postupak izrade idejnog, pa izvedbenog projekta i osiguravanja administrativnih dozvola. Uporedo s tim izvršit ćemo uklanjanje postojeće građevinske konstrukcije na lokaciji. Očekujem da sljedeće godine ostvarimo sve preduslove za početak izgradnje novog objekta", rekao je Katica.

Najavljuje da će se kvalitetniji uslovi rada osigurati i kolegama u Starom Gradu, Novom Gradu i Trnovu, jer su u toku aktivnosti na adaptaciji i rekonstrukciji policijskih uprava.

 "Nedopustivo je da policija nema adekvatne prostorije i to ćemo prioritetno mijenjati", poručio je Katica.

"Cilj nam je da jačamo policijske strukture MUP-a KS jer jaka policija Kantona Sarajevo je imperativ od kojeg ne odustajemo. U tom kontekstu, sljedeće godine će MUP KS biti pojačan sa novim oklopnim transporterima, od čega smo za tri specijalna vozila potpisali ugovor u junu ove godine i isporuku očekujemo vrlo brzo. Krajem ove godine smo raspisali postupak nabavke za još dva takva, a u budžetu za 2023 smo predvidjeli sredstva za još dva. Kada tome dodate da ćemo vrlo brzo imati 250 novouposlenih policijskih službenika prema konkursu koji završavamo i još 200 prema konkursu koji raspisujemo 2024. godine, možete računati na novi, podmlađeni, stručni policijski kadar Kantona Sarajevo osnažen novim materijalno-tehničkim sredstvima", navodi ministar.

Također najavljuje da će sigurnost građana, kao i policijskih službenika biti podignuta na viši nivo uvođenjem u rad body kamera o kojima se ovih dana dosta pričalo i "drago mi je da je to naišlo na visok stepen interesa javnosti".

"Naši policijski službenici će s jedne strane biti zaštićeni od potencijalnih zlonamjernih prijava, dok će s druge strane građani biti zaštićeni od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja", kaže Katica.

Da bi ova priča bila kompletna, naglasio je, preostaje još da se finalizira nabavka višenamjenskog helikoptera, sagradi hangar i oformi jaka helikopterska jedinica.

Kandidati za pilote sljedeće godine počinju obuke koje će finansirati MUP KS, a Katica se nada i skorom finaliziranju postupka nabavke helikoptera.

"U okviru mjera za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, naši policijski službenici od sljedeće godine na terenu će primjenjivati testere za mjerenje prisustva određenih opojnih  supstanci u organizmu vozača, a inicirat ćemo i izmjenu zakonske regulative u borbi protiv ove pošasti. Mnogo je planova za 2024. godinu, a među njima je svakako i donošenje novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji će promijeniti pristup sankcionisanju različitih  oblika prekršaja, podignuti stepen sankcija s najvećim fokusom na adekvatnije novčane kazne i po prvi put definisati zaštitu građana u određenim segmentima internet prostora - zaključio je u razgovoru za Fenu ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica.

Povezani članci