Politika

HE BUK BIJELA I NOVA VLAST: Đonlagić upozorava, to je pitanje suvereniteta BiH

HE “Buk Bijela”je za generalnog sekretara DF-a Dženana Đonlagića pitanje buduće ekonomske suverenosti države Bosne i Hercegovine i njenih izvornih prihoda.

Đonlagić je mišljenja da RS i politika SNSD-a pokušava kroz tzv. specijalne i paralelne odnose sa Srbijom unijeti istu i zavladati pored političkog i ekonomskim suverenitetom Bosne i Hercegovine.

Cilj je uzurpirati državnu imovinu i kroz projekat hidrocentralne “Buk Bijela”posušiti finansijsku obavezu i novac koji već duguje Bosni i Hercegovini na temelju već proizvedenih KW na drugim hidroelektranama na rijeci Drini. Ova priča ne može ići bez državne komisije za koncesije, a što je i obaveza prema Odluci Ustavnog suda BiH, istakao je Džonlagić.

Zašto je važna uloga ove državne Komisije? Ona nije samo pravno pitanje, nego ima i finansijski kontekst. Državna komisija za koncesije implicira da država Bosna i Hercegovina ima pravo na izvorni koncesioni novčani prihod.

Dakle, svaki prihod, koji bi se ubirao iz državne imovine, pa bilo to i hidroelektrana, je prihod budžeta institucija BiH, dakle prihod državnog budžeta. To u praksi znači i stvaranje realnog ekonomskog osnova za rast plata državnih policajaca, vojnika, graničara, državnih službenika i namještenika i dr. Na potezu će biti nova državna vlast, odnosno nova većina u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH? Projekat “Buk Bijela” je dakle temelj testiranja očuvanja ekonomske suverenosti Bosne i Hercegovine i njenih dežavnih institucija, zaključuje Đonlagić.