Politika

HDZ 1990 LJULJA VLAST U F BIH: Oštro upozorenje partnerima, imali smo ponudu za šest ministara

Ne postoji većina na razini FBiH bez HDZ-a 1990. Mi smo bili presudan faktor za izbor vlade. Sigurno nećemo kočiti procese, nećemo ucjenjivati, ali ćemo se boriti da se poštuje sve što je dogovoreno, izjavio je to  Ilija Cvitanović, izaslanik hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990.

„U klimavoj većini u Federalnom parlamentu uvijek postoji mogućnost prekompozicije. Mi definitivno imamo alate kojima ćemo čuvati svoju poziciju. Najveći alat i saveznik je javnost. Drugi alat je broj naših ruku u Zastupničkom domu gdje bez nas ne postoji većina, u Klubu Hrvata u Domu naroda također ne postoji većina bez nas. Naša ruka je pružena za kompromis“, kazao je Cvitanović.

Komentirajući situaciju u vezi s formiranjem izvršne vlasti u HNŽ-u, kazao je da ne zna je li dogovorena većina o kojoj se piše u medijima (HDZ BiH, SDA i SDP).

„Nisam ni danas siguran da je to došlo do samog kraja, da je dogovorena raspodjela pozicija. Jer tu nema drugih problema u toj većini, evidentno, osim raspodjele pozicija. Ne vidim tu nikakvu programsku koaliciju. Ne vidim nikakav bitan iskorak za stanovnike HNŽ. Hoće li biti Vlade u petak – nikakav poziv nije došao zastupnicima. Što se tiče HDZ-a 1990 – mi nismo nezadovoljni tim razvojem događaja. Zašto je HDZ 1990 ispao iz priče – prvenstveno zbog stava HDZ BiH da mi ni pod koju cijenu ne možemo biti partner u HNŽ. To nije problem, problem je šta će ta vlada raditi, što davno nije napravljena, mi ćemo biti vrlo konstruktivna oporba koja će nuditi rješenja. Mislim da je problem za većinu da je HDZ 1990, kao stranka koja je uključivija od svih ostalih, koja se drži dogovora, trebala biti dio te većine“, naveo je Cvitanović.

Upitan kako će se to reflektirati na federalnu razinu, istakao je da HDZ 1990 nije stranka koja se bavi destrukcijom i ucjenom.

„Da smo destruktivni i da prenosimo sve to što se događa na terenu na rad Vlade FBiH ne biste imali održanu ni jednu sjednicu Parlamenta FBiH. Uredno smo podržali sve jer želimo stabilnu FBiH. U novoj Vladi HNŽ, ako je točno što mediji pišu, naći će se dva od tri partnera iz Vlade FBiH, na koji način će se to reflektirati – vidjet ćemo. Ti odnosi ne mogu više biti isti“, ocijenio je on.

Kada je riječ o odnosu HDZ BiH i HDZ-a 1990, kazao je da komunicira s Draganom Čovićem, ali da se rijetko viđaju izvan parlamenta.

„Mi smo zajedno u Klubu Hrvata u Domu naroda. Vrlo otvoreno razgovaramo oko svih tema. Ali da imamo dogovor oko političkih pitanja – mi ga definitivno u zadnje vrijeme oko većine točaka nemamo, nemamo mi ni neke pretjerane sastanke“, rekao je Cvitanović.

Na pitanje jesu li točne informacije da je Čović stopirao i ne pušta mjesecima ni jedno imenovanje kadrova HDZ-a 1990, kaže:

„Ne znam tko je stopirao. Mislim da nije bilo previše imenovanja iz tkz. hrvatske kvote. Sukladno našem izbornom rezultatu, HDZ 1990 u hrvatskoj kvoti nosi oko 20 posto i insistirat ćemo da se to realizira. Na vjetrometini funkcioniramo već godinama i tu se najbolje snalazimo. Stvarno vjerujem da će premijer Nermin Nikšić što se tiče HDZ-a 1990 odigrati konstruktivnu ulogu, samo ispoštujte ono što je dogovoreno“, navodi Cvitanović.

“Imali smo ponudu, u kojoj je bilo šest ministarstava da ih mi biramo, nemojte me pitati od koga, ali naš stav je bio da nemamo nacionalni legitimitet”, dodao je.

Povezani članci