Politika

HAMZIĆEV ŠAMAR ZLOBNICIMA: SDP u RS-u nije izdao državu, niti radi protiv Bošnjaka

Delegat u vijeću naroda RS-a Armin Hamzić iz SDP-a jučer je demantovao sve protivnike Pokreta za državu, ali i pojedine članove SDA kada je u pitanju funkcionisanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Pokrenuto je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon kojim se opet pokušava prisvojiti državna imovina. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Naš poziv na pomirenje, našu pruženu ruku neki su shvatili kao našu slabost, neki su pravili od nas izdajnike. O tome šta je izdaja i ko su izdajnici nekom drugom prilikom.

Naše ruke su i dalje pružene i spremni smo da sarađujemo za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Na  sjednici raspravljalo se o materijalima koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na 5. posebnoj sjednici održanoj 28. decembra 2022. godine tačnije o zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je u cjelosti usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine, negira Ustav Bosne i Hercegovine i njim određeni pojmovi kontinuiteta, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu s međunarodnim pravom. Zakon je usmjeren protiv institucija države Bosne i Hercegovine, konkretno u ovom slučaju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda.

Prije par mjeseci imali smo ovakav slučaj i znamo kako je završilo. Glasao sam za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa kao i ostali delegati Pokreta.

 Za mene država Bosna i Hercegovina je važnija od bilo koje stranke, grupe ili pojedinca. Na današnjoj sjednici sam to još snažnije i glasnije ponovio.- Za nas u SDP-u i Pokretu za državu nema kompromisa kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina, njena imovina i njene nadležnosti. Kao delegatu u Vijeću naroda Republike Srpske uvijek će mi biti prioritet interes države Bosne i Hercegovine i to mora biti jasno svima onima koji žele da sarađujemo i gradimo političko partnerstvo radi poboljšanja i unapređenja života svih građana u Bosni i Hercegovini.

Postoje i oni koji tvrde da nikakva imovina Bošnjaka nije ugrožena i da nema potrebe za povlačenje vitalnog nacionalnog interesa. Pitanje vitalnog nacionalnog interesa je pitanje unutrašnjeg osjećaja. Mi u SDP-u i Pokretu za državu identifikujemo se kroz državu Bosnu i Hercegovinu bez obzira bili Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali. Ja sam Bošnjak i glasao sam u Klubu Bošnjaka, kao što bi glasale i moje kolege iz SDP-a druge vjeroispovijesti da imaju priliku sjediti u klubovima Srba, Hrvata i ostalih.

Povezani članci