Politika

GRBIĆ PALI ALARM: Budžetske patriote tjeraju mlade iz RS-a

Republika Srpska treba zakon o sukobu interesa u skladu sa EU standardima a ne zakon koji podržava one koji su u sukobu interesa, poručuje zastupnik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske Saša Grbić.

-Predstavnici vlasti iz Republike Srpske su se obavezali provoditi 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, jedan od njih je novi evropski zakon o sukobu interesa ali očito da Vlada RS ne brine o građanima RS već samo o svojim funkcionerima.

Posljednji slučaj je još jedna kap koja preliva čašu, naime Komisija za žalbe Republike Srpske poništila je odluku kojom je utvrđeno da doskorašnji savjetnik Željke Cvijanović i bivši ministar u Vladi RS Slobodan Župljanin nije u sukobu interesa.

Župljanin tokom prošle godine bio istovremeno na funkciji savjetnika i predsjednika Organizacije starješina VRS koja se finansirala iz budžeta a u zakonu se jasno navodi da se postupak za primjenu sankcija može pokrenuti u roku od dvije godine od kršenja zakona.

Dok nam mladi odlaze, u Republici Srpskoj se pravi sistem u kojem se dupliraju plate, naknade i uzimanje javnih prihoda.

Ne podržavam prijedlog izmjena i  dopuna Zakona o sukobu interesa koji predlaže Vlada Republike Srpske kojim se praktično pokušava ozakoniti ova pojava kod finansiranja neprofitnih organizacija. Njime će se omogućiti svim licima da u ovakvim slučajevima ostanu istovremeno i na javnim funkcijama i na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta “ako za to ne primaju platu”. Što je potpuno nelogično jer cilj tih osoba nije uzimati plate u udruženjima već koristiti javni novac iz budžeta, upozorava Grbić.

Povezani članci