Politika

"GRANICA POSTOJI": Zakon mora važiti i za Dodika, opasna igra Schmidta

SNSD danas zajeda u Banja Luci. Nije teško pogoditi da će se dogovarati budući koraci ove stranke zbog potvrđivanja optužnice Suda BiH protiv predsjednika stranke Milorada Dodika. U kojem pravcu bi se moglo ići već je najavio ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac koji planira sastanak sa ostalim predstavnicima RS-a u državnim institucijama.

Piše: ERNAD METAJ

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarene skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da "granica" postoji i da niko neće suditi RS-u. Iz ove izjave je jasno da SNSD pokušava poistovjetiti RS sa ovom strankom, a posebno njenim opredsjednikom Miloradom Dodikom koji bi valjda prema tome trebao biti zaštičen od bilo kakvog sudskog gonjenja. 

Kovačević je poručio da će se Republika Srpska oduprijeti ovim pokušajima jedinstvom naroda i svih institucija.

- Na strani Republike Srpske imamo legalitet na osnovu Dejtonskog sporazuma i istinu, a na njihovoj kršenje legaliteta i laž. Na našoj strani imaćemo pobjedu, a na njihovoj poraz - istakao je on.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Staša Košarac sazvao je za danas u Istočnom Sarajevu sastanak srpskih predstavnika na nivou Vijeća ministara BiH kako bi se otvoreno razgovaralo o mogućnosti napuštanja institucija BiH, ukoliko, kako je rekao, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nastavi s "provokacijama".

- Neće oni birati sredstva do svog cilja - da razvlaste i uruše Republiku Srpsku. Prepreka na tom putu je politika predsjednika Milorada Dodika i zato su se okomili na njega. Ne, njima nije bitno pravo, Ustav, Dejtonski sporazum. Pogazili su sve moguće pravne principe i postali poslušnici običnog mešetara, koji nema legitimitet visokog predstavnika i nelegalno boravi u BiH - naveo je Košarac na Instagramu.

U priču u navodnom napadu na RS uključuju se i predstavnici akademske zajednice lojalni SNSD-u sa željom da se stvori atmosfera u kojoj bi se podigao narod koji bi branio Dodika. Na ovaj način se dodatno žele derogirati državne pravosudne institucije uz nelogično promišljanje da se od države treba primati plaća, ali ne treba imati odgovornost.

U F BiH se upalio alarm jer u svemu vide dogovoreni igrokaz Dodika sa Visokim predstavnikom u BiH koji se sprema donijeti odluku o državnoj imovini. Sporan je modalitet koji je Schmidt pomenuo njemačkim medijima o osnivanju zajedničke agencije kako bi se uradila pravična podjela imovine.

- Schmidt i Dodik udruženi terminološki! Prema Ustavu, ne postoje zajedničke institucije, niti zajedničke agencije! Ovaj neustavni termin koristi Dodik. Postoje samo institucije Bosne i Hercegovine” poručuje Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda BiH (DF).

I zastupnik NIP-a u državnom Parlamentu BiH Nihad Omerović Schmidtov prijedlog smatra neprihvatljivim.

- Nećemo mirno gledati izradu određenog zaključka i rješenja koje se odnosi na državnu imovinu baš s ciljem i na način da se vlasništvo niti titular ne može nijednim zakonskim rješenjem prenijeti sa države Bosne i Hercegovine na neko drugo tijel, zaključuje Omerović.

Namjere vladajuće stranke iz RS-a su jasne. Optužnica protiv Dodika samo je povod za radikalizaciju stanja u BiH s ciljem pritiska na OHR da svojom odlukom pokrije nezakonite radnje koje su već poduzimane prodajom državne imovine. Budimo realni dio politika u F BiH se ne bi previše rastužio jer su pojedinci već nezakonito raspolagali državnom imovinom. 

Građani RS-a trebaju razmisliti dobro o svemu, posebno nakon želje parlamentarke kojoj je "Dodik bog" da se zabrani emitovanje nepoželjnih tv stanica u RS-u. Osim toga SNSD je prvi put u posljednjih desetak godina suočen s ozbiljnim nezadovoljstvom budžetskih korisnika pa mu je neophodna mobilizacija naroda protiv "neprijatelja" s druge strane entitetske linije.

Problem RS-a je neodlučna opozicija koja još nikada nije shvatila da se kopiranjem vlasti ista ne može srušiti. 

Povezani članci