Politika

GRAĐANI PIŠU PETICIJU: Dodik ih smiruje napadom na opoziciju i Murphya

Više od 1.000 građana nazočilo je narodnom skupu i potpisivanju peticije protiv rudarenja litija na području općine Lopare. U projektu rudarenja litija jedni vide razvojnu šansu, a drugi propast i prinudno iseljavanje sa ovog prostora. Građani su odlučni - rudarenje neće dozvoliti. Tim povodom oglasio se i predsjednik RS-a i za sve optužio koga drugog, do Amerikance.

On je poručio da su za bilo kakvu eksploataciju litijum uslov fabrike. Dodik je poručio da se pokušava euforija iz Srbije prenijeti i u Republiku Srpsku. Naveo je primjer Termoelektrane Stanari za koji su tvrdili da će zagaditi okoliš.

- Da zagađuju ne bi im ni dali dozvolu. To je isto tako razvojna šansa i ne treba da je propustimo. Kada je bilo oko Stanara, rečeno je da imaju tehnologiju koja sprečava zagađenje. Duplo ispod minimalnih dozvoljenih standarda u Evropi. Tako se i desilo. Јe l' govorio neko u posljednjih 10 godina o zagađenju u Stanarima? Što su prije toga galamili? Vidite da ima rješenje, a ima rješenje i za ovo - kaže Dodik.

Dodao je ljudi koji tu žive imaju stalni problem sa klizištima.

- Oni žele da odu na stabilnije mjesto. Niko od njih neće se iseliti i biti sirotinja. Ali je veliko pitanje šta ima Vukanović iz Trebinja da priča o tome? Šta zna Crnadak, Miličević? Za ove poslove ćemo angažovati stručnjake i ništa se tamo neće desiti dok se ne postigne konsensuz sa lokalnim stanovništvom - rekao je Dodik.

- Danas je očigledno da je litijum jedna od najvrijednijih ruda koja je potrebna čovječanstvu. Ukoliko se stvari sve više budu kretali ka upotrebi električnih automobila moraće se riješiti pitanje baterija. A litijum je jedna od osnovnih stvari, ne samo za to. Neki negativni primjeri u svijetu, u trećim zemljama, gdje dođu bogataši i sve razvale, pa to pokazuju da je loše. Ne mora da znači da će biti tako i kod nas. Mi nikome ništa nećemo dati u koncesiju - rekao je Dodik.

On je istakao da je međunarodna zajednica naprasno krenula u priču da se Republici Srpskoj oduzme imovina.

- Pitanje je da je to u nadležnosti Marfija (američki ambasador u BiH) da li bi se održao sastanak. Mislim da ne bi. Mislim da su u funkciji takvih koji hoće da spriječe bilo šta da se radi, dok ovi ne ovladaju time. Onda da pokušaju da smijene ovu vlast i onda dođu takvi koji kažu "šta da radimo, eto moramo dati njima". Ne, ne damo njima. S kim god da razgovaram, kažem da moramo mi da budemo tu pola. Naše je prirodno bogatstvo. Tu nije samo litijum, na tom lokalitetu nađeni su i drugi vrijedni materijali koji nedostaju Evropi i Americi. Evropa uvozi kompletne količine magnezijuma, a samo na tom lokalitetu ima 95 tona ruda magnezijuma. Kada razgovaramo kažemo da znamo za to. Nećete moći uvoziti rudu od nas. To mora da bude potpuno po ekološkim standardima. Pitaćemo ljude šta oni žele da poslije ovoga ostane ovdje, a prije toga izgradiće fabrike za preradu. Ako neće, neće ni dobiti - rekao je Dodik.

Povezani članci