Politika

GOTOVO JE: CIK BiH donio odluku, kraj za SDS

Srpska demokratska stranka (SDS) ne može izaći na Lokalne izbore u oktobru.

 

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom se odbija potvrđivanje najveće opozicione stranke iz Republike Srpske za učešće na Lokalnim izborima. 

Sa pet glasova članova CIK-a za odbacivanje prijave i jednim glasom protiv (Suad Arnautović) SDS-u je zabranjeno da učestvuje na izborima. Kako je pojašnjeno SDS ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

Član CIK-a Suad Arnautović pojasnio je da je SDS priložio lice koje je navedeno kao ovlašteno za račun, te je podržao ovjeru SDS-a.

Članica CIK-a Vanja Bjelica je rekla da je politčka stranka dužna otvoriti račun. Ona je rekla da neko može biti ovlašten samo za otvaranje računa, a ne da se račun može voditi na fizičkom licu.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je rekla da bi prihvatanjem računa fizičkog lica članovi CIK-a učestvovali u nezakonitim radnjama. Ona je rekla i da je SDS ovim sam sebi napravio još veći problem.

Podsjetimo, Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) u Republici Srpskoj je blokiran račun, kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Povezani članci