Politika

GORNJE PODRINJE NA NOGAMA: Načelnici žele dio kolača od 14 milijardi eura

Načelnici opština gornjodrinske regije izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom u Višegradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, ističući da su od njega dobili podršku i korisne informacije za buduće projekte.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da je razgovarano o pristupu grant sredstvima od 14 miliona eura koja su obezbijeđena posredstvom finansijskog sporazuma IPA tri prekogranične saradnje BiH i Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

- Tema projekta su obrazovanje i mladi, zaštita životne sredine, zaštita kulturnog nasljeđa i razvoj turizma - navela je Petkovićeva.

Ona je istakla da lokalne zajednice ove regije imaju veliki interes da se prijave za ovaj projekat i uključe svoje organe kako bi što lakše pristupile navedenim sredstvima, čime bi bilo obezbijeđeno obrazovanje mladih i zapošljavanje stanovništva.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević kazao je da ih je Košarac uputio koji bi projekti mogli da budu finansirani posredstvom sredstava iz IPA projekta.

Ističući da je riječ o značajnoj cifri, Đurović je konstatovao da bi opštinama ove regije dio tih sredstava mogao pripasti ukoliko budu ažurne i efikasne sa pripremom projekata.

On je konstatovao da gornjodrinska regija raspolaže značajnim resursima i ima velike mogućnosti, te da bi njihovo dobro korištenje trebalo da zaustavi odliv stanovništva i poboljša opšte stanje.

Načelnik Čajniča Goran Karadžić izjavio je da su načelnici opština gornjodrinske regije od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dobili vjetar u leđa za projekte koji se očekuju.

- Riječ je o velikim projektima, a na nama je da pripremimo potrebnu dokumentaciju za to. Vjerujem da ćemo u tome imati podršku ovog, kao i drugih ministarstava - rekao je Karadžić.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić ocijenio je da je sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem bio veoma koristan, naglasivši da su dosadašnja iskustva opština gornjodrinske regije sa ovim ministarstvom za svaku pohvalu.

Јagodić je zaključio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na čelu sa Košarcem pomoći ovim opštinama u istočnom dijelu Republike Srpske u domenu svog djelovanja.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović, te direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Višegrad Nedeljko Perišić.

Povezani članci