Politika

EU IGRA SA DODIKOM: Čekaju se rezultati tajnog sastanka

Na stolu ispred direktorice Eichhorst i predsjednika SNSD-a moglo je biti svega, od prijetnji do obećanja, a pitanje je da li je ponovo dogovorena razmjena 

Sjećate li se Catherine Ashton? U maju 2011. godine doputovala je u Banju Luku kao visoka predstavnica Evropske unije kako bi sa zvaničnicima Republike Srpske s Miloradom Dodikom na čelu razgovarala o referendumu o pravosuđu. Nakon te posjete postignut je dogovor - ispraćene su strane sudije i tužioci iz naše zemlje, a Dodik se “povukao”.

Deceniju kasnije moglo bi ponovo doći do razmjene. Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angeline Eichorst se u tajnosti. Da li je na redu Ustavni sud BiH? Sve što bude dogovoreno, morat će, barem djelimično, ići u prilog Republici Srpskoj. Da li je i čime Eichhorst “smirila” Dodika, a šta je Dodik ponudio zauzvrat? Obećanja, obećanja što si davao mi, tek onako, tek onako, zar je EU spala na to...

 Teško mogu reći čime je Eichhorst smirila Dodika, te šta je on ponudio zauzvrat. Mogu reći da vidimo okvir u kojem se ti odnosi pojavljuju, a on definitivno znači da EU po svaku cijenu nastoji ugurati BiH u reformski voz i barem otpočeti pregovore, ma koliko to suštinski i supstancijalno malo značilo. Međutim, ja ne bih vjerovala Dodikovim obećanjima EU o kooperativnosti. Ako bismo gledali unatrag i ako smo bilo šta naučili iz ranijih iskustava, kaže nam Tanja Topić, politička analitičarka.

To iskustvo nas uči, dodaje Topić, da su obećanja ovdašnjih političara najjeftinija politička riječ koju lako pogaze.

- U tome je izgleda čar tajnih političkih veza. Problem je što iste scenarije, sa istim akterima gledamo desetljećima, pa nikog onda i ne čudi analogija Ashton - Eichhorst. Svaka sličnost je očigledno namjerna, zaključuje Topić.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže da Dodik mijenja narativ, od maksimalnog zaoštravanja - do granice sukoba, nekad čak i pređe crvenu liniju, pa do popuštanja.

- Da li na to utiču posjete ne samo Eichhorst nego i drugih međunarodnih zvaničnika, pa i Dodikovi odlasci, ne znamo. Ni sada ne znamo šta je bilo iza zatvorenih vrata. Možemo pretpostaviti da je bilo ponuda, pa možda i prijetnji. U opticaju su i zakon o imovini, sudski proces protiv Dodika, Ustavni sud BiH i toliko mnogo stvari koje opterećuju ovu zemlju. Mora se uzeti u obzir da Dodik i političari oko njega istrajavaju već godinama, tako da čisto sumnjam da je bez nekih ustupaka pristao da popusti. Pitanje je šta su mu ponudili ili u kojoj mjeri su mu zaprijetili, govori Bubonjić.

Dodik je, podsjećamo, u Bruxellesu poručio da za RS evropski put BiH nije sporan i prihvatio obavezu vlastite kooperativnosti u narednom periodu.

- Obećanja i kršenje obećanja, ništa novo, Dodik to godinama radi. I ne samo to, on i prijeti, ustaljeni modus operandi. Posipa se pepelom, tumači na sebi svojstven način ono što je i dogovoreno, pa ističe da su drugi kršili dogovore. Sada sve ovisi o tome šta je bilo na stolu na ovom tajnom sastanku. Da li su bile prijetnje, pritisci, možda neke privilegije, obećanja, zahtjev da malo popusti u smislu da odustane od nekih namjera koje bi još više BiH gurale u neku neizvjesnu budućnost, kaže Bubonjić.

Povezani članci