Politika

EKSKLUZIVNO VOJIN MIJATOVIĆ: Ulazimo u NSRS, Pokret za Državu će imati i srpske zastupnike

Bez dileme, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je sa svojom malom ali odabranom ekipoim u RS-u bio najupečatljivija politička pojava u BiH posljednjih godinu i pol dana. Već sada se, kako tvrdi Mijatović, zna da će nedjelja - dan izbora, potvrditi kako bosanska priča može biti prihvaćena među srpskim stanovništvom u RS-u.

Ekskluzivno za Ljudski.ba Mijatović najavljuje siguran povratak SDP-a u NSRS čime će biti srušen tabu da je to bošnjačka politička partija, kao i da Pokret za Državu nije antisrpska priča. Siguran je da će najmanje jedan zastupnik iz pokreta za državu biti Srbin.

Do izborne šutnje je kaže otvorena njegova ponuda opoziciji da se povuče iz utrke za Predsjedništvo BiH. Na izborima očekuje dobar rezultat SDP-a, ali smatra da će pravi ispit zrelosti imati na stranačkom kongresu kada se bira novi predsjednik. Žao mu je, kaže, što je ova stranka 2010. ugasila nadu građanima jer je tadašnji predsjednik Zlatko Lagumdžija više volio tendere od građanske BiH.

- Da sada imamo povjerenje 30 posto Srba iz RS-a i 30 posto Hrvata u BiH bilo bi svejedno kakav će Izborni zakon Schmidt nametnuti, rekao je Mijatović za Ljudski.ba.

Otkriva nam ljute li se na njega u SDP-u jer podržava Željka Komšića. Pitali smo da li kod Bošnjaka vidi nekog njihovog Vojina Mijatovića.

Više pogledajte u ekskluzivnom intervjuu za Ljudski.ba.

Povezani članci