Politika

DRAMA U NSRS-u: Opozicija glasala za SDS umjesto za PDP, Dodik slavi pobjedu

U Banjaluci je u toku prva posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Poslanici su birali delegate za Dom naroda. Skupštinska tačka - izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske povučena je sa dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić dao je polusatnu pauzu nakon glasanja o izboru pet delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon prebrojavanja glasova Dodikov SNSD ima većinu delegata iz reda srpskog naroda te će na taj način u naredne četiri godine imati mogućnost blokade.

Iako je glasanje bilo tajno čini se da je nesporazum nastao u redovima opozicije. Naime, Nebojša Vukanović je glasao za SDS umjesto za PDP, dok je ostalo troje poslanika Vukanovićeve liste Za pravdu i red glasalo za listu PDP-a.

Čini se da je isto učinilo I još nekoliko zastupnika opOzicije.

Jedan listić je sporan, a ukoliko se pokaže da je nevažeći to znači da će Dodikov SNSD imati većinu.

 

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz Federacije BiH, a jedna trećina - pet Srba, delegati iz Republike Srpske.

Poslanici SNSD-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Sredoju Novića, Snježanu Novaković Bursać, Radovana Kovačevića i Nikolu Špirića, Boška Tomića, kao i Danijelu Mrdu, Veljka Marića, Mladena Popovića, Nebojšu Šešliju i Miloša Lukića.

Poslanici SDS-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Želimira Neškovića, Tamaru Evđić i Stefana Ignjatovića.

Poslanici "Pokreta za državu" su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Vojina Mijatovića i Aleksandra Vukovića.

Poslanici PDP-a su kao kandidate za delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda predložili Nenada Vukovića, Dragana Milanovića i Јelenu Elčiju Јovanić.

Skupštinska tačka - izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske povučena je sa dnevnog reda, a o tome će sutra Kolegijum Narodne skupštine utvrditi prijedlog dnevnog reda i termin održavanja nove posebne sjednice parlamenta Srpske.