Politika

DRAMA U EU: Špijunski softver u telefonima, na provjeri i Zovko

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko dobila je obavijest da hitno mora predati svoj mobitel službi za informatičku sigurnost na provjeru je li "inficiran" špijunskim softverom.

To je softver kojim se bez znanja korisnika šalje informacije s njegovog uređaja trećoj strani.

Zovko nije bila jedina jer su na pregled otišli mobiteli svih članova pododbora Evropskog parlamenta.

Ovu reakciju je potaknulo otkriće da su na dva mobitela članova tog pododbora pronađeni tragovi hakovanja, odnosno upada i prikupljanja informacija.

Informacije s njihovih mobitela je softver prikupljao podatke i slao ih trećoj strani, za koju se sumnja da je Rusija.

"Nije bila rutinska provjera, već smo primili hitnu obavijest da odnesemo mobitele na pregled. Moj su pregledali i u redu je. Imamo problem s upadima u mrežu, a mi smo najosjetljiviji odbor", potvrdila je Željana Zovko koja kaže i da se očekuje sve više sličnih kibernetičkih napada.

Europarlamentarci, kao i drugi EU dužnosnici i djelatnici, već su ranije upozoreni na postojanje opasnosti od špijunskih i sličnih softvera.

Špijunski softvera (spyware) je zlonamjerni softver (malware) koji ulazi u uređaj korisnika, prikuplja podatke te ih šalje trećim stranama bez pristanka i znanja korisnika.

Najviše su na udaru osobe koje su povezane s osjetljivim portfeljima, kao što su sigurnost i obrana, posebno u ovako osjetljivom geopolitičkom trenutku, a očekuje se da će problem kibernetičke sigurnosti biti još izraženiji kako se približavaju europski izbori.