Politika

ĐONLAGIĆ NEMA DILEME: Trojka i stranci su Dodiku dali krila

Kada je "Trojka" pristala na suspenziju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine na jedan dan, više ne postoji nijedan antidržavni potez koji predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik neće napraviti, kaže Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Na osmoj posebnoj sjednici održanoj u utorak, zastupnici NSRS-a usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u tom entitetu. Ukupno 56 zastupnika glasalo je "za", niko nije bio suzdržan ili protiv.

Đonlagić smatra da je Dodiku otvoren put ka konačnom cilju te politike nakon što su zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu.

 On je veoma kritičan prema odnosu međunarodne zajednice prema ovoj dramatičnoj fazi puzajućeg udara u režiji Dodika i stranaka iz RS-a.

"Međunarodna zajednica je saučesnik u svemu ovome. Neće ništa uraditi da ovo zaustave! Pristajanjem na suspenziju Ustava FBiH na 24 sata je antidržavnim politikama dala krila. Međunarodna zajednica je dodala benzin svemu tome što se danas dešava", kazao je Đonlagić.

"On nastoji ugroziti suverenitet BiH do tačke "pucanja" države po šavovima. Konstantno upozoravamo da će popuštanje i tzv. činjenje kompromisa državu dovesti upravo tamo gdje Dodik, ali i čelnik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović hoće da dođemo", ističe Đonlagić.

Povezani članci