Politika

DODIKOV PLES ZA HRVATE: Čović i Plenković ga koriste kao (š)pijuna

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, izjavio je da mu se čini da aktuelni predsjednik entiteta Rs i lider SNSD Milorad Dodik radi u hrvatskom interesu.

Navodeći da, prema njegovom mišljenju, Hrvati "koriste Dodika jer im on otvara širi prostor", Ivanić je, između ostalog, istakao da ne vidi da lider SNSD od toga ima neku korist, osim ako, kako je dodao, ne voli da ga neko tapše po ramenu.

"Dodik svojim stilom i galamom preuzima na sebe sve udare, a onda Čović iza njega ispada kulturniji i finiji i ima veći manevarski prostor da se bori za svoj interes", ocijenio je Ivanić.

Pelješki most i treći entitet

Teza da Dodik radi za Hrvate te da je čak "agent hrvatskih interesa" u BiH, inače, posljednjih godina često se može čuti iz opozicionih redova u Rs. To se u javnosti posebno počelo provlačiti nakon što je lider SNSD 2019. godine, u vrijeme kada je obavljao dužnost člana Predsjedništva BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa pred Narodnom skupštinom manjeg bh. entiteta zbog namjere Bošnjaka da ospore pravo Hrvatskoj da gradi Pelješki most.

Takođe, Dodiku se zamjeralo da je malo ili gotovo ništa uradio na spriječavanju Hrvatske da pravi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, da se zalaže za formiranje hrvatskog entiteta skoro većom žestinom nego politički predstavnici Hrvata u BiH, da je skoro šutke prešao preko skandaloznog poteza hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je u martu prošle godine u Derventi odlikovao zloglasnu brigadu HVO, koja je u proteklom ratu počinila brojne zločine nad Srbima…

Da li je aktuelni predsjednik Rs zaista "hrvatski agent", kako ga optužuju iz opozicije, ili se pak radi o proračunatoj politici koja će donijeti korist Rs, pitali smo za mišljenje analitičare iz zemlje i regiona.

Srbi i Hrvati bliski iz interesa

Profesor geopolitike i bivši Dodikov savjetnik, Srđan Perišić, kategorično tvrdi da predsjednik manjeg bh. entiteta "ne radi za Hrvate".

"Tu se mogu primjetiti dvije stvari. Prvo, Hrvati su nezadovoljni svojim statusom u FBiH, nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH i to traje dugo. Samim tim, takva pozicija Hrvate same "gura" prema Srbima i Rs. Vidite da se makar u tom verbalnom dijelu hrvatske javnosti u BiH u najvećoj mjeri ne govori ništa protiv Rs. Oni su se približili Republici Srpskoj ne bi li ostvarili bilo kakvu ravnotežu prema bošnjačkom faktoru, odnosno da pokušaju svoj status podignu na nivo koji im omogućava Ustav BiH", kaže Perišić.

Druga stvar je, prema njegovim riječima, dovela do toga da je i Rs u borbi za svoj status, koji nude Dejtonski sporazum i Ustav BiH, sa Hrvatima uspostavila saradnju u suprotstavljanju bošnjačkom i zapadnom faktoru.

"Što se tiče Hrvatske, aktuelni predsjednik Zoran Milanović je antiglobalista i u svojim javnim nastupima kritikuje SAD, EU, NATO, rat koji se vodi u Ukrajini i njihovo djelovanje na Balkanu. U isto vrijeme, Dodik i Rs vode antiglobalističku politiku i tu uočavam stvari u kojima postoji približavanje između srpskog i hrvatskog faktora u BiH", ističe Perišić.

 Milanovićev štit

S druge strane, Perišić upozorava i na odnos hrvatske vlade koju predvodi Andrej Plenković, a koja, kako ocjenjuje, ne želi približavanje Srba i Hrvata u BiH.

"To je složen odnos. Kakva će biti budućnost odnosa Rs i Hrvata u FBiH veoma je neizvjesno, upravo zbog stava hrvatske vlade i zbog toga što je Hrvatska članica NATO. Za sada postoje neki zajednički interesi u suprotstavljanju zapadnom faktoru, prije svega onom koji je prisutan u Sarajevu i bošnjačkoj politici", zaključuje Perišić.

Politički analitičar iz Zagreba, Žarko Puhovski,  tvrdi da je priča o tome kako je Dodik "agent hrvatskih interesa" svakako pretjerana, ali da, kako ističe, postoji usklađenost određenih interesa.

"Banja Luka je uvijek bila orijentirana na Zagreb, prosto geografski, i tako je bilo u bivšoj državi, a tako je ostalo i kasnije. Osim toga, kad je Hrvatska prije desetak godina ušla u EU, veliki broj hrvatskih firmi je na brzinu izgradio svoje pogone u okolini Banje Luke da bi izbjegli plaćanje evropskih poreza. Tu im je, kao što je dobro poznato, Dodik izlazio u susret, davao im je po godinu ili dvije besplatno zemljište za koje se nisu plaćali nameti, besplatnu vodu, struju, komunalije. Takođe, Dodik ima jako dobre odnose s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je u nekoliko navrata jasno rekao da ga je spreman štititi od, kako je to govorio, briselske birokratije. Prema tome, Dodik je dobio neke stvari od hrvatske strane", kaže Puhovski.

Između ostalog, dodaje, Rs je dobila izlaz na auto-put mimo hrvatskih prostornih planova.

"Radi se o auto-putu koji ide od Okučana za Banju Luku, a koji će, kada bude gotov, biti konkurencija hrvatskom auto-putu do mora. To je Hrvatska napravila iz razloga koji nisu saobraćajni ni geografski, nego politički. Dodik, dakle, ima podršku i od Plenkovića, ali mnogo umjereniju. Razlog za to je činjenica da Dodik predstavlja jedini oslonac za hrvatsku komponentu u BiH protiv bošnjačke većine i to je onda uticalo na ponašanje Zagreba. Dodik sigurno nije hrvatski agent, ali sasvim sigurno u mnogome zadnjih godina pomaže hrvatskoj komponenti u BiH, što se vidi svaki dan, kao i hrvatskim ekonomskim interesima na području bivše Jugoslavije", ističe Puhovski.

Kontrola Dodika

S druge strane, politički analitičar iz Beograda, Dušan Janjić, za Srpskainfo tvrdi da je lider SNSD "uhvaćen u mašinu" mnogo većih i dubljih geopolitičkih interesa i igara nego što su to politička nadmetanja i nadmudrivanja u BiH.

"Hrvatska za predsjednika ima Zorana Milanovića, koji pretenduje da preuzme biračko tijelo HDZ i ubijeđen sam da je napravljen dil kojim je Dodik uhvaćen u mašinu još prije dvije ili tri godine. Kako objasniti da Milanović, koji je bio najveći kritičar Aleksandra Vučića, odjednom postaje zainteresiran za Dodika", pita Janjić.

Smatra da je aktuelni hrvatski predsjednik zadužen da, na neki način, kontrolira Dodika.

"Tu postoje dvije važne stvari: prva je Rusija, a druga je novac. Hrvatska je značajna za Rusiju, i to je na Balkanu uvijek bila. Još je Kominterna svoje uporište imala u Zagrebu, a ne u Beogradu. Ta igra je vrlo specifična i tu je Milanović postavljen kao patron Dodiku. Da li se tu nešto razlikuje od interesne saradnje Tuđmana i Miloševića? Apsolutno ne. To je igra koju Milanović igra s Vučićem, a Dodik je u toj igri samo pion", smatra Janjić.

Povezani članci