Politika

DODIK SE SCHMIDTA NE BOJI: Ko laže, a ko baca dimne bombe

Predsjednik RS-a Milorad Dodik dosljedan je u svojim stavovima o Visokom predstavniku u BiH Chriustianu Schmidtu. Za njega to je osoba koja se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik i koja "bezočno laže" Čini se da Schmidt lakše podnosi uvrede nego konstruktivne kritike kao one u Evropskom parlamentu iz kojeg se opet glasno traže sancije za Dodika.

Visoki predstavnik neće sankcionisati Dodika ako bude radio u skladu s Ustavom. To što do sada nije radio tako Schmidta očito ne brine,jedino ga nerviraju evropski parlamentarci sa svojim logičnim pitanjima u kojima je jasno izražena briga da Schmidt svojim odlukama ne doprinosi stabilizaciji stanja u BiH.

Ovaj meč je moj. Ja sam tumač (Dejtonskog sporazuma, op.a.), a Dodik je doživio u prošlosti šta se događa ako se ne pridržava Dejtonskog sporazuma. Ne zato što je Dejton sto posto optimalan. On je osnova za miran suživot i ja ga tumačim. I sve te priče o originalnom Dejtonu su dimne bombe - to mora naučiti, poručio je Schmidt.

Schmidt je opet neuvjerljiv. Za svoju politiku Dodik je bar za sada nagrađen od strane međunarodne zajednice. Dobio je i nove partnere iz F BiH pred kojima je tek pravi test odgovornosti prema BiH. Prvi dojam je da njima Dodik diktira stvari. Morali su "progutati" Nešića i brojne kritike zbog toga, a Dodik im uzvrača da neće podržati Bećirovićev prijedlog da Zlatko lagumdžija i Damir Arnaut budu ambasadori, jer su "neprijatelji RS-a". Na stranu jesu li uopšte trebali biti kandidirani, ne zbog stavova prema RS-u koji su samo još jedna od dimnih bombi u BiH, ovdje se radi o principu i načinu razgovora između novih partnera.

Novo Vijeće ministara je formirano, promijeniti se može jedino ako to budu htjeli SNSD i HDZ. Trojka je u startu sebe dovela u poziciju gdje je bila SDA, što ne znači da pomaka neće biti. Svojim djelima Vijeće ministara će ubrzo pokazati u kojem pravcu će se stvari odvijati.

Vratimo se mi Schmdtu kojem je čini se lakše slušati da je lažov nego o potrebi da treba osigurati provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Svojim novim nastupoim Schmidt je samo produbio opravdane sumnje da bi Bošnjake mogao smirivati pričom o priznavanju njihovih žrtava tokom rata, s tim da podnesu još jednu, a to je da se RS-u učini još jedan ustupak, onaj oko državne imovine.

- Ubijeđen sam da će sljedeći 9. januar izgledati drugačije.Nije bitno da li je to 9. januar ili 1. mart. Mora se razgovarati. , kazao je Christian Schmidt.

Za sada Schmidt se nije proslavio s razgovorima u RS. S njim samo rijetki koji se ne pitaju ništa sjedaju za isti sto. U FBiH je drugačija slika, al dijagnza nije puno bolja. Osim Izbornog zakona po volji HDZ konkretnih mjera još nema.

Povezani članci