Politika

DODIK NE POSUSTAJE: Ismijao partnere iz F BiH, demantovao Izetbegovića i negirao Schmidta i genocid

Predsjednik RS-a Milorad Dodik gostovao je u emisiji Ćirilica. Očekivano puno kritika iznio je na račun Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ponavljajući da je nelegalan i da se zaigrao pokušavajući da nameće zakone.

Njegov stav je da je podvala srpskom narodu građanska BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci. Ustvrdio je da su mu Amerikanci objašnjavali kako treba pristati na to jer su Bošnjaci većinski narod i žele državu, a da će Srbi dobiti puna prava.

- Naravno da nisam pristao, mi nismo manjina, i ako odemo iz BiH ponijet ćemo 49 posto teritorije, rekao je Dodik.

Odluke Visokog predstavnika smatra nelegalnim, a govoreći o tome ponizio je i svoje partnere iz F BiH.

- Njegove odluke jedino poštuju u Sarajevu, Bošnjacima je to ok, čak i kada im je mijenjao izborna pravila noć prije izbora, što je van pameti.Sada je tamo napravio haos. Bošnjaci na to pristaju, mi nikada ne bi, rekao je Dodik.

Za njega PIC je nametnuta institucija koja nije regulisana Dejtonskim mirovnim sporazumom niti bilo kojim međunarodnim dokumentom. Otišao je Dodik i korak dalje aludirajući da se vodi antisrpska politika jer su četiri Visoka predstavnika imenovana iz Austrije i Njemačke.

- To je kao da nam vraćaju vrijeme Kalaja koji je naseljavao Muslimane uz Drinu. Tamo su htjeli da prave bedem, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima Srbi su spremni ostati u BiH ako se vrati izvorni Dejton. Dodao je da će i nakon ove emisije krenuti salve optužbi da je secesinista. Ponovo je javno negirao genocid tvrdeći da su Srbi 1918 donijeli svima slobodu na Balkanu, a kasnije su optuženi za genocid.

Kao opravdanje za tvrdnje da nije bilo genocida naveo je cifre o broju stradalih tvrdeći da je poginulo 63 000 Bošnjaka i 30 hiljada Srba. 

- Gdje je 300.000 mrtvih zbog kojih se optuđivao srpski narod. Puno je da je jedan poginuo, ali dosta je izmišljanja, rekao je Dodik.

Ispričao je kako on uvijek problematizira i stradanje Bošnjaka na Markalama smatrajući da nije dokazano da su Srbi ispalili granatu.

- Jedan visokopozicionirani međunarodni službenik me je jednom uzeo pod ruku i rekao. Ne tvrdim da si u pravu, ali vjerovatno u tome ima istine, ali zar ne znaš da je 450 ljudi u State Departmentu napravilo karijere na priči o Markalama. Zar misliš da njih možeš pobijediti.

Na pitanje da li je zvao bakira Izetbegovića na imanje gdje su drugi s njim pili rakiju. 

Tu je mnogo neistina. Nikad ga ne bi pozvao. Ne znam da li Izetbegović pije rakiju, ja rijetko.On je sin Alije Izetbegovića koji je napisao Islamsku deklaraciju a Bakir se fali da je svaki dan čita.Ja sa njim nemam nikakacv odnos. On je bezličan. Ja o njemu nemam dobro mišljenje, rekao je Dodik.

Bakirova partija je dobila najviše glasova, ali nije to 50 posto, nije dovoljno. Neće drugi Bošnjaci s njim, a mi smo to iskoristili da probamo i ove druge. Nismo od njih ništa tražili samo da poštuju pravila. RS ima vanjeske i unutrašnje granice, zna se koje preduzeće pripada kojem entitetu. Ima Brčko kao distrikt kojim uprabvljaju entiteti. ja nisam za rat ali sam siguran da će razvoj događaja dovesti do razlaza. Ne trebaju nam puške, jer RS ima svoje institucije, rekao je Dodik.

Povezani članci