Politika

DODIK NA SUDU: U Sarajevu njemu sude, u Lukavici on presuđuje

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloš Lukić pozvani su u Sud BiH danas u 13 sati gdje bi trebalo da se izjasne – da li su krivi što nisu poštovali odluke Kristijana Šmita.

Dodikov branilac, Goran Bubić, rekao je za ATV kako “do ove faze postupka nije trebalo ni doći, da je bilo pravne države”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ide na ročište u Sarajevo da brani Republiku Srpsku, jer nema pravo da se povuče, te smatra da je to prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

– Ja tamo idem da branim Republiku Srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Sutra očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika Srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH, istakao je Dodik.

Nakon ročišta Dodik će na sastanak sa koalicionim partnerima Njegov najvjerniji koalicioni partner predsjednik HDZ-a smatra da suđenje neće imati uticaja na pregovore i blagi je optimista. 

On kaže da je ovih dana imao intenzivne razgovore sa liderima drugih stranaka parlamentarne većine kako bi se „oslobodilli ovih uvjetnih blokada ili nedonošenja odluka“.

“Trebat će taj element međusobnog povjerenja ojačati i vjerujem da ćemo idućeg tjedna na sastanku čiji je domaćin Milorad Dodik, imati dinamiku usvajanja zakona i drugih odluka što je dogovoreno na sastanku u Mostaru. To će vratiti pažnju Bruxellesa na ovaj prostor i utjecati na izvješće o BiH i uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati jedan pozitivan stav oko našeg statusa i otvaranja pregovaračkog procesa s EU. Ostao je treći dio paketa koji je za nas vrlo osjetljiv, uključujući Izborni zakon i to će morati preći u jedanaesti mjesec kada je u pitanju Vijeće ministara. Vlast funkcionira, a da može bolje – može. Kriza jeste izravna, što se vidi i po komentarima našeg odnosa kolega koje čine parlamentarnu većinu. Moja zadaća je i tu da na neki način biram riječi, da možemo uvijek pridobiti jedne i druge partnere”, pojašnjava Čović.

No što o svemu misli Milorad Dodik. Prošli sastanak u Mostaru minirao je upravo lider SNSD-a, koji je na Čovićev optimizam odgovorio kako ništa nije dogovoreno, tek procedure. Nekoliko dana kasnije, iz njegove stranke poručeno je da nijedan zakon neće proći “dok se ne izglasa odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”. A tu su stvari jasne, barem u slučaju Trojke, “dok traju napadi na ustavni poredak, ne može se razgovarati o odlasku stranih sudija”, ponovio je Elemdin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.

Podsjetimo da je posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine odgođena dijelom zbog ranijih blokada SNSD-a, dijelom zbog odluke Trojke da uzvrati udarac. Na dnevnom redu uz ostalo bio je Ugovor o kreditnom zaduženju za proširenje Medicinskog kompleksa u Banoj Luci, ali i dva sporazuma dogovorena u okviru Berlinskog procesa čiji se nastavak očekuje u ponedjeljak na samitu u Tirani. Na Domu naroda PSBiH ranije je oboreno nekoliko zakona, zbog uslova SNSD-a da bez odlaska stranih sudija za zakone neće glasati.

Povezani članci