Politika

DODIK NA POPRAVNOM: Europarlamentarci se bune, pare za RS tek kada povuče secesionističke zakone

Osam poslanika Evropskog parlamenta ističe u pismu predsednici Evropske komisije Ursule fon der Lajen da su dobili "konkretne signale" da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelj razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o odmrzavanju zamrznutih 600 miliona evra EU fondova za RS.

"Odustajanje od ove finansijske poluge bila bi ogromna strateška greška. Sa širokom koalicijom poslanika tražimo od Ursule fon der Lajen da interveniše", navode evroparlamentarci Tineke Strik, Majkl (Michael) Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Rajnhard Butikofer (Reinhard Bütikofer), Paolo Rangel, Ditmar Koster (Dietmar Köster) i Klemen Grošelj.

Oni podsećaju da su sredstva, koja uključuju ulaganja za putne i železničke veze na Koridoru V, trenutno zamrznuta zbog "opasne secesionističke politike entitetskog predsednika Milorada Dodika".

"Ove politike direktno štete suverenitetu Bosne i Hercegovine i njenoj EU budućnosti," dodaje se u pismu.

Grupa evroparlamentaraca ističe da je Varhelji prošle sedmice posetio Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa Miloradom Dodikom, nakon čega je čelnik Republike Srpske u medijskim istupima tvrdio da je postignut dogovor o obnavljanju finansiranja ovog entiteta.

"Kako komesar nije demantovao ovu izjavu na direktno pitanje u AFET komitetu Evropskog parlamenta, koordinatori i izvestioci u senci su pribegli pisanju direktno predsednici (Evropske komisije) fon der Lajen", navodi se u pismu.

Oni dodaju da su veoma zabrinuti zbog potencijalnog obnavljanja fondova EU, "pošto secesionistički zakoni i predlozi nisu zvanično povučeni".

"Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom, uključujući izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njenim nezakonitim 'referendumima' za aneksiju teritorije Ukrajine, dokazuje da nije vreme da se obnovi finansiranje ovih projekata u RS," smatraju evroparlamentarci.

S obzirom na mađarsku blokadu sankcija EU prema onima koji su odgovorni za trenutnu krizu, "isplata sredstava iz IPA III je jedina dostupna politička poluga u ovom trenutku," navodi se u pismu.

Stoga grupa poslanika Evropskog parlamenta poziva fon der Lajen da interveniše i osigura da finansiranje EU prema RS bude suspendovano dok njeno rukovodstvo ne pokaže "ozbiljnu promenu kursa i zvanično povuče secesionističke zakone".

Povezani članci