Politika

DODIK RUŠI IDILU: NSRS danas kvari svečarski karakter imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH

Poslanici NSRS će danas opet vjerovatno usvojiti Zakon kojim se atakuje na državnu imovinu. To bi bio samo dokaz kontinuiteta politike SNDA-a kojom se pokušava legalizirati preknjižavanje koje se godinama nezakonito obavlja. Interesantno je da redizajnirani Zakon o nepokrentoj imovini koji je već osporen na Ustavnom sudu BiH dolazi u trenutku optimističnih najava novog dogovora u BiH krioz formiranbje vlasti bez SDA. 

Piše: BOGDAN BAUK        (Ljudski.ba)

Princip je isti, samo se mijenjaju partneri. Ovo bi u najkraćem mogao biti opis djelovanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ako se, a teško je vjerovati da neće danas usvoji još jedan neustavni zakon u NSRS. Interesantno je da odim potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića niko od predstavnika Osmorke za sada ne komentariše antidržavno djelovanje koalicionog partnera s kojim je kako su tvrdili dogovoreno da se na sto stavljaju teme oko kojih nema spora.

Mijatović je najavio da Pokret za državu neće podržati sporni zakon i da će se tražiti zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Imajući u vidu da je SNSD osigurao da bez njega Bošnjaci nemaju dvotrećinsku većinu u Vijeću naroda takav zahtjev čini se nema skoro nikakve šanse da bude podržan osim ako Dodikovi Bošnjaci ne pokažu neočekivanu vrstu nove pragmatičnosti.

Ipak,bliži smo tome da sve ide po starom scenariju samo bez SDA. Svima je jasno da će Zakon opet biti osporen pred Ustavnim sudom BiH. Apelacija je već najavljena iz ureda člana Predsjedništva BiH Željke Komšića kojem je Dodik širom otvorio vrata da Osmorci bar za trenutak opali moralnu pljusku kada je u pitanju odnos prema zaštiti državnih interesa.

Iako za sada šute, naravno nije isključeno da Osmorka drugačije djeluje kada Zakon bude usvojen, ali Dodikov tajming je neugodan jer dolazi dan pred očekivano imenovanje mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH. Nova ljubavna idila u BIH bi tako ipak mogla početi s prvim nesuglasicama kojih je svakako pun kofer.

Sigurno je da Komšić nije jedini koji je spreman štiti interese BiH i braniti državnu imovinu. Zna i Milorad Dodik da u državnom Parlamentu ima dovoljno ruku za osporavanje novog ataka na državnu imovinu u RS. Ovo je samo nastavak njegove predstave za javnost kojom šalje poruku da se on nije promijenio. Time u neugodan položaj kao što je radio i sa SDA dovodi nove koalicione partnere stvarajući i dalje dojam da nova politička ljubav za cilj ima jedino pokušaj da se RS-u odblokiraju sredstva iz EU neophodna da entitetski budžet ne bi krahirao.
Iako na naplatu dolazi milijardu duga NSRS će danas usvojiti i mjere kojima se povećava plaća u javnom sektoru, te osigurati sredstva za finansiranje višečlanih porodica. Ovim Dodik ispunjava predizborna obećanja svojim glasačima, a za to će mu trebati podrška s višeg nivoa. Pri tome ne treba zaboraviti da sa svojim starim i vjernim koalicionim partnerom HDZ-om već stvara preduslove da ove dvije stranke održe kontrolu nad finansijskim sektorom u BiH.

Ako Osmorka ne želi da se u javnosti i dalje stvara nepotreban dojam da je Komšić jedini borac za državu čini se da će ipak morati uraditi nešto više od beskorisnih javnih pisama novog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Novom predstavom U NSRS Dodik neće našteti državi, ali hoće pokvariti svečarsku atmosferu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji treba potvrditi Borjanu Krišto za mandatara državne vlade. Zna on da je ovim dao šlagvort za napade na novu većinu u državnom parlamentu,ali može mu se jer uvijek ima neko ko će mu dati ono što mu zaista treba.

I nije problem što će SDA i DF dobiti na poklon prostor za dokazivanje ispravnosti vlastitih stavova, problem je što Dodik otvara mogućnost i za rascjep u Osmorki koja je već opterećena personalnim nezadovoljstvom zbog raspodjele funkcija o čemu je osim Sabine Čudić iz Naše stranke progovorio i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić- Princip je isti sve ostalo su nijanse.

Povezani članci