Politika

DODIK I KONAKOVIĆ U MOSTARU: HDZ utvrđuje pazar, Bošnjacima se šalju fakture

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik složili su se danas u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će rješavati ‘teška’ pitanja koja su važna i za jedne i druge. Prije toga sa Čovićem se sastao predsjednik NIP-a ali u javnosti nije govorio o ulasku SNSD-a u vlast.

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su da će prvog decembra potvrditi svoje partnerstvo u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.Prema Dodikovoj interpretaciji sastanka SNSD neće bez HDZ-a, a tako je i obratno.

- Spremni smo s onima koji imaju zajedničku politiku i matematiku da radimo na formiranju vlasti u BiH. S HDZ-om imamo dogovor da nitko nikome ništa ne smeta. Ako to Bošnjaci razumiju na takav način, onda smo riješili dosta problema u BiH. Ali nemojte nam blokirati plinovod sa Srbijom, nemojte nam blokirati Buk Bijelu, nemojte nam blokirati Aerodrom u Trebinju. Srbija ima rezerviranih 56 miliona  u budžetu za aerodrom u Trebinju. I šta smo dobili, dobili smo opstrukciju. Naš je cilj da radimo ustavno, da afirmiramo BiH kao državu dva entiteta i tri konstitutitvna naroda, kazao je Dodik.

Za razliku od ranije Dodik nije spominjao blokade. već bržu uspostavu vlasti. Ko će biti partneri od Bošnjaka nije precizirao. Kako je rekao vrata su cima otvorena.

Prije ovog sastanka bio je susret Čovića i Konakovića. Jesu li pričali o državnoj vlasti s Dodikom u javnost Konaković nije iznosio. Sve je kako kaže Konaković koordinirano sa ostalim članovima "osmorke".Nakon sastanka s Dodikom Čović je najavio da će između HDZ i "osmorke" uskoro biti potpisan dokument o programskim načelima. Za Konakovića to ne bi bilo iznenađenje, ali kaže sve će biti jasnije nakon sastanka "osmorke" sutra popodne.

- Vrlo sam zadovoljan kako smo lagano riješili ključne prioritete koje treba da radi buduća vlast. Naravno, ulazimo u još neke koje treba detaljnije obraditi, odnosno, da ljudi koji budu sjedili u vladama razrade ozbiljnije programe sa mjerama i rokovima, ali to je drugi korak. Ovaj prvi je, na naše zadovoljstvo, veoma uspješan - naglasio je Konaković u izjavi za Avaz.

Očekivano Čović je još jednom potctao da žele vlast u kojoj će imati legitimne predstavnike, dok je Dodik ponovio da SNSD ne želi one koji će trpiti međunarodni intervencionizam.O kadrovskim pitanjima se navodno nije razgovaralo, ali i dalje stoji stav da Ppredsjedavajući Vijeća ministara bude iz HDZ-a, a da SNSD dobije četiri ministarske pozicije.

Hoće li predstavnici "osmorke" sutra zauzeti zvaničan stav i o kolaiciji SNSD -a i HDZ-a nije poznato.Do sada se tvrdilo da se vlast može praviti bez SNSD-a dok se HDZ ne može izbjeći. Za sada pojedinsci iz "osmorke" navijaju da SDS i PDP dobiju dva delegata u Domu naroda BiH. Niko od njih još nije pozvao SDS i PDP da podrže Vojina Mijatovića kao kandidata Pokreta za državu iako dolazi iz stranke koja je lider "osmorke", što bi bilo normalno ako sa opozicijom iz RS žele partnerstvo u državnoj vlasti. Ovako čini se mole boga i traže krivca kako bi Dodik postao nezaobilazan faktor. HDZ sit, a ovce odavno nisu na broju.

 

Povezani članci