Politika

"ĆIRILICA" PO HRVATSKI: Marić napada Mijatovića, gine ideja SDP-a

Ćirilica i njen voditelj Milomir Marić dobili su ozbiljnu konkurenciju u BiH. Isto prezime samo drugo pismo, ali nebuloza ne manjka. Osoba koja se etablira kao iskusan politički analitičar ovih dana nas gebelsovski pokušava uvjeriti u svoje stavove koji nikakvog dodira nemaju s realnosti, barem kada je u pitanju politička scena u RS-u. Za koga to radi poznato je svakom načitanom, pitanje je samo za koliko.

Piše: BOGDAN BAUK

SDP BIH je u NSRS osvojio, ili da budemo precizniji dobio dva mandata. Veliki je to uspjeh za stranku koja je davno bila nestala u ovom entitetu. Ako ćemo statistički to je 200 posto više nego što su imali, a to je ništa.

Budimo objektivni, to je istorijski uspjeh, SDP je iskočio iz provalije u koju ga je na području RS-a gurnuo bivši predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija kojeg povratnici u manji entitet, kako ga vole zvati politike iz FBiH, nikada nisu interesovali. Naprotiv, Zlaja i njegova raja su učinili sve da im oduzmu i pravo glasa usvajanjem Zakona o prebivalištu.Nekako s najavom mogućnosti da novi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rehabilitira Lagumdžiju osiguranjem ambasadorske fotelje krenuo je napad analitičarke na potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića.

- Na čelu SDP-a se vidi neko ko je uništio SDP u RS-u, a ono što je ostalo, isporučio je SDA. Znate li da na ovim izborima SDP prvi put nije imala svoju listu za Parlament BiH iz RS-a. Na izborima 2014. su imali preko 15 hiljada glasova, 2018. oko 10 hiljada, a na ovim izborima uopće nisu imali svoje kandidate. Šta su poručili biračima SDP-a, za koga da glasaju? Za SDA? Jel' to cijena koju su platili da bi SDA-ovci glasali za Vojina u njegovoj bekorisnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz RS-a?- napisala je na svom Facebook profilu Marićeva.

Politički analitičari, pod uslovom da im je stalo do renomea u svojim istupima se ne bi smjeli koristiti neistinama i zamjenom teza.

Marićkina objava je puna namjerno netačnih informacija. Na ovim konstrukcijama bi joj pozavidio i puno slavniji, ali čini se ne i pokvareniji kolega Milomir, pa bi bilo zanimljivo vidjeti ih zajedno u Ćirilici. Tamo bi ignorisanje Pokreta za državu kao političkog subjekta, napravljenog na zdravom razumu i racionalnoj matematici, koji je u RS vratio nadu to više nikada neće biti entitet samo jednog naroda i koji je zasijao građansko sjeme u skupštinske klupe nadojene nacionalizmom bilo izuzetno poželjno.

Izvlačenje iz Sporazuma na osnovu kojeg je osnovan Pokret za državu samo podatka da SDP nije imao listu za državni parlament je izvlačenje iz konteksta jednog nadstranačkog projekta koji pokazuje sposobnost prevazilaženja ličnih sujeta i međustranačkih razmirica zbog višeg cilja. Iz praktičnih razloga za državni parlament je bila samo SDA-ova lista, ali u okviru nje su bili kandidati SDP-a, DF-a, Zelenih i ostalih stranaka koje od Marićki dragih NIP-a i Platforme za progres nisu htjeli rasipati glasove za interes srpskih stranaka. SDP je na toj listi imao i nosioce u nekim izbornim jedinicama, a s čim su svi povratnici bili upoznati.

Nevjerovatno je da Marić apsolutno ignoriše SDP-ove mandate u NSRS-u. To Marićevoj nije dovoljno već uzak partijski krug onih koji s uzbuđenjem čekaju šta će "provaliti" nije dovoljno, već SDP-ovce ubjeđuje da su u RS-u njihovi birači glasali za SDA.

Beskorpulozna analitičarka indirektno vrijeđa SDP-ovce Sašu Grbića i Andreu Galić koji su novi narodni poslanici, a direktno vrijeđa inteligenciju svakog čovjeka u BiH pričom da je od toga profitirala SDA. Vrijeđa Marić i SDP-ovog Aleksandra Vukovića koji je nemilosrdno udarao po "nacionalistima" ponosno se predstavljajući kao Bosanac i Hercegovac. Ovim je Marićeva stala rame uz rame radikalnih Bošnjaka koji su danima prije u medijima razapinjali potpredsjednika SDA Edina Ramića tvrdeći da je u RS-u uništio SDA zbog Vojina Mijatovića i SDP-a. Njima su Bosanci dobri sve dok ne uzimaju fotelje Bošnjacima. Konstitutivnost valjda preferira i analitičarka pa šuti da će istu ideju u NSRS zajedno braniti Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ili SDP-ovci, DF-ovci, SDA-ovci i predstavnik Zelenih. Neće Marić čini se da svi glasaju za sve, njoj je važno samo da Hrvatima u FBiH drugi ne biraju predstavnike. U RS-u se valjda podrazumjeva da SNSD može birati predstavnike i Hrvatima i Bošnjacima.

Samo nacionalno ostrašćen, ili izopačen mozak ne može procesuirati važnost "žrtvovanja za državu" na što su hrabrosti imali Mijatović i Ramić i ostali članovi Pokreta za državu. Sramno je kandidaturu Mijatovića za Predsjedništvo BiH nazvati beskorisnom jer je pokazala da Bosanac i Hercegovac može biti među troje najpoželjnijih kandidata. Zna Marić da za Mijatovića nisu samo glasali SDA-ovci i Bošnjaci jer veliki broj njih je pod pritiskom iz "političkog Sarajeva" glasao za Šarovića. Da hoće biti barem malo iskrena Marić bi priznala da je Mijatović svojom harizmom, hrabrosti i čvrstim stavom podigao i rejting SDP-a u FBiH. 

Čini se da je Marić ipak odgojena na Lagumdžijinim jaslama gdje se za predsjednika multietničke partije jedino ljuljaju Bošnjaci. Mi ipak biramo da više vjerujemo akademiku Slavi Kukiću koji bi na čelu SDP-a volio vidjeti Mijatovića, ili Miri Lazoviću koji je manje direktan pa kaže da je vrijeme da predsjednik SDP-a ne bude Bošnjak. Na kraju, zbog "privatne" analitičarke nacionalno ostrašćenih u SDP-u trebalo bi reagovati rukovodstvo ove partije jer svojim istupima direktno zabija nož u multiietničko i građansko srce ove stranke. Ćirilica ne veže samo Mariće, njom se svojevremno potpisivao i "prvi" u Hrvata.

 

Povezani članci