Politika

CIK UZVRAĆA UDARAC: Dodik bi mogao biti izbačen iz državne vlasti

Centralna izborna komisija BiH danas je na sjednici ponovo priznala glasački listić PDP-a iz NSRS prilikom glasanja za delegate u Domu naroda BiH. Radi se spornom glasanju u NSRS kada Komisija za izbor i imenovanje nije prihvatila listić PDP-a jer je navodno pogrešno popunjen. To je značili da lista PDP-a ima 11, a SNSD-a 12 glasova čime je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda.

 PDP se žalio na ovakvu odluku CIK-u, a ranije je Sud BiH odlučio odbiti žalbu ove stranke. No, nakon odluka Ustavnog suda BiH, koji je djelimično uvažio žalbu PDP-a, Sud BiH ponovo je CIK-u ovaj slučaj vratio na razmatranje.

Na sjednici CIK-a pet članova je bilo 'za' to da se prihvati PDP-ov listić, dok su dva člana bila protiv - Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić.

Šefica odsjeka za pravne poslove CIK-a Ana Jagaš obrazložila je odnosno pojasnila je zašto je ova tačka bila na dnevno redu .

"Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je djelimično uvažio žalbu PDP-a, a nakon toga je Sud BiH poništio odluku CIK-a te je ponovo vrati na postupanje. Imajući u vidu i odluku Ustavnog suda, ponovo je proveden postupak i prijedlog je da CIK donese odluku kojom se utvrđuju rezultati. Kandidatska lista Denisa Šulića nije usvojila nijedan glas, lista Ranke Perić-Dronić 12 glasova, a PDP-a 12 glasova, lista Milana Radovića 16, Ane Ljubojević 13, Igora Žunića 14, lista Saše Grbića 2 glasa i lista Mladena Ilića 14 glasova", rekla je ona.

 Tokom diskuje, Vlado Rogić je rekao da neće podržati ovu odluku.

"Ovo se pretvorilo u spor, a za mene nema potreba da bude. Glasat ću kao i ranije. Bez obzira ko je bio taj ko se žalio ili kome je kasnije omogućeno da se žali. Naime, predmet ovog spora kako vidimo je li glasački listić važeći ili nevažeći. U svim dosadašnjim slučajevima sam glasao da je nevažeći, pa ću i sad", rekao je Rogić.

"Dopuštam da kolege drugačije misle jer kad se radi o ovakvim stvarima imamo različita mišljenja. Ali što se mene tiče jasno mi je da se radi o nevažećem glasačkom listiću jer se jasno vidi da nije želio dati glas tome kome ovom odlukom glas pripada. Kada su u pitanju odluke Ustavnog suda BiH ili Suda BiH, oni nama nisu rekli kako ćemo riješiti ove stvari. Rekli su da se sagleda i bolje obrazloži, ali nijednog trenutka nisu rekli da treba riješiti ovako kako se riješava ovom odlukom", naveo je Rogić.

Vanja Bjelica-Prutina kazala je da želi obrazložiti zašto će biti 'za'.

 "U konkretnom slučaju nalog Suda BiH koji na je dat, a po kojem je CIK donio odluku po kojem je ovaj listić cijenila nevažećim. Ja ne mogu ponuditi obrazloženje za pravno tumačenje Suda BiH, ne ulazeći u njihovo pravo da donesu tu odluku. Ja smatram ovaj listić važećim, nije riječ o križanju listića nego o označavanju. Da li je unutar kućice, nije bitno, označena je jedna lista. Podržat ću odluku i nadam se da će Sud BiH odlučiti o meritumu, a na da nam se vraća stalno", rekla je ona.

Željko Bakalar je kazao da je dva puta dao glas za odluku koja je drugačija od konačne.

"Ono što me opredijelilo da ponovo podržim odluku je rješenje Suda BiH. Međutim po meni nije moguće bolje obrazloženje od onoga koje je već dato", naveo je Bakalar.

"Sad na Sud BiH kaže da nema obrazloženja za svoju odluku i vraća nama na ponovni postupak. Faktički se vraćamo u stanje koje smo imali na početku i ono što ja smatram to je da mi sada utvrđujemo stanje na način kako smo uvijek utvrđivali", istakao je on.

Kazao je da ako se ulazi u srž problema vidi se da je listić PDP-a važeći.

Ova odluka CIK-a mogla bi biti važna jer bi u slučaju da novi žrijeb odluči da PDP dobije drugog delegata, a SNSD ostane bez četvrtog, bio otvoren put da se napravi rekonstrukcija vlasti na državnom nivou.

U Predstavničkom domu moguće je napraviti većinu bez SNSD-a, ali je nemoguće donositi zakone jer bi SNSD mogao svaki blokirati u Domu naroda. No, ipak se mora sačekati pravosnažna odluka Suda BiH.